Lekka, pożywna i orzeźwiająca sałatka z mango, szynką, orzechami i zieloną sałatą. W sam raz na panujące upały, można podać jako przystawkę do mięs, ziemniaków, chlebka lub podać jako przekąskę.
Przygotowałam jeszcze dla Was moi drodzy czytelnicy wspaniały torcik Bounty, ale nie wiem czy zdążę dodać post, bowiem wyjeżdżam już w sobotę na krótki urlop do Polski, tak więc do zobaczenia we wrześniu. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.
Składniki:
- 1 mango
- 100 g zielonej sałaty lub mix sałat
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- czerwona papryka lub papryczka chili
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- sok z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy /opcjonalnie/
- sól
Wykonanie:
- Mango obrać, przeciąć od pestki i pokroić na kawałki.
- Szynkę pokroić, z orzechów usunąć skórkę.
- Paprykę pokroić, z chili usunąć pestki.
- Wszystkie wyżej składniki dodać do sałaty.
- Oliwę wymieszać z sokiem z limonki, roztartym ząbkiem czosnku i musztardą.
- Polać sałatkę, wymieszać i posypać orzechami włoskimi.
Smacznego 🙂
4 odpowiedzi na “Sałatka z mango”
Wyborna, lekka i zdrowa. Mango pośród wytrawnych składników komponuje się wyśmienicie 😉
PolubieniePolubienie
na obecne upaly przepyszna dobór składników idealny ,pozdrawiam i czekam na telefon
PolubieniePolubienie
Pyszna sałatka 🙂
PolubieniePolubienie
takie kolorowe talerze sprawiaja, ze chce sie jesc, wyglada aptycznie
PolubieniePolubienie