Domowe lody na patyku


Pogoda sprzyja do przygotowania domowych lodów na patyku. Jeśli macie specjalne kuwetki- foremki do zamrażania lodów, to nic prostszego.
Można dowolnie komponować smaki z ulubionymi owocami i chłodzić się w upalne dni. Przygotowałam lody w czterech smakach: jagodowe, bananowe, truskawkowe i z kiwi, ale polecam także z gruszką, jabłkiem i maliną, wybór jest duży i łatwe przygotowanie zachęca do zrobienia domowych lodów na patyku.

Domowe lody na patyku

Składniki:

  • Swieże owoce: jagody, kiwi, truskawki, banany
  • Jogurt grecki lub naturalny
  • drobny cukier
  • woda źródlana

Domowe lody na patyku

Domowe lody na patyku

Wykonanie na 1 kuwetkę – foremkę:

  1. Poszczególne owoce: 2-3 truskawki, 3 łyżki jagód, połówka kiwi, połówka banana, zmiksować z 3 łyżkami jogurtu.
  2. Dodać cukier i 3 łyżki wody.
  3. Wymieszać na gładką masę.
  4. Przelać do foremek i zamrozić przez co najmniej 3 godziny lub najlepiej na noc.

Uwaga !

Masa powinna być rzadka. Do lodów można dodać kawałki owoców i wzbogacić owocowymi sokami. Proporcje orientacyjne, w zależności od wielkości foremek.

Smacznego 🙂

Domowe lody na patyku

6 myśli w temacie “Domowe lody na patyku

  1. Dorota;) 21 lipca 2015 / 21:07

    Kolorowe lody dla ochłody 😉 cudnie owocowe…;)

    Polubienie

  2. ewelina 24 lipca 2015 / 13:18

    Tak. Wspanialy pomysl dla doroslych i dzieci, kolorowe, domowe i pyszne:-)

    Polubienie

  3. Majka 10 sierpnia 2015 / 11:35

    ależ bym zjadla wygladaja smakowicie

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s