Pogoda sprzyja do przygotowania domowych lodów na patyku. Jeśli macie specjalne kuwetki- foremki do zamrażania lodów, to nic prostszego.
Można dowolnie komponować smaki z ulubionymi owocami i chłodzić się w upalne dni. Przygotowałam lody w czterech smakach: jagodowe, bananowe, truskawkowe i z kiwi, ale polecam także z gruszką, jabłkiem i maliną, wybór jest duży i łatwe przygotowanie zachęca do zrobienia domowych lodów na patyku.
Składniki:
- Swieże owoce: jagody, kiwi, truskawki, banany
- Jogurt grecki lub naturalny
- drobny cukier
- woda źródlana
Wykonanie na 1 kuwetkę – foremkę:
- Poszczególne owoce: 2-3 truskawki, 3 łyżki jagód, połówka kiwi, połówka banana, zmiksować z 3 łyżkami jogurtu.
- Dodać cukier i 3 łyżki wody.
- Wymieszać na gładką masę.
- Przelać do foremek i zamrozić przez co najmniej 3 godziny lub najlepiej na noc.
Uwaga !
Masa powinna być rzadka. Do lodów można dodać kawałki owoców i wzbogacić owocowymi sokami. Proporcje orientacyjne, w zależności od wielkości foremek.
Smacznego 🙂
6 odpowiedzi na “Domowe lody na patyku”
Kolorowe lody dla ochłody 😉 cudnie owocowe…;)
PolubieniePolubienie
Zdjęcia wybitne!
PolubieniePolubienie
Połaszę się na jagodowe 😀
PolubieniePolubienie
Tak. Wspanialy pomysl dla doroslych i dzieci, kolorowe, domowe i pyszne:-)
PolubieniePolubienie
Taki domowe lody nie maja sobie równych 🙂
PolubieniePolubienie
ależ bym zjadla wygladaja smakowicie
PolubieniePolubienie