Ciasto bananowe z borówkami


Pyszne wilgotne ciasto bananowe z borówkami i  cytrynowym lukrem, także smaczne będzie z czarnymi jagodami. Sezon jagodowy dopiero się zaczyna, więc warto przygotować ciasta z tymi zdrowymi owocami.

Do ciasta bananowego najlepiej dodać brązowy cukier, wtedy będzie lekko wyczuwalny karmelowy smak. Ciasto jest proste do przygotowania, wystarczy zaledwie chwila by później móc się delektować wyśmienitym ciastem. Zapraszam 🙂

Ciasto bananowe z borówkami

Ciasto bananowe z borówkami

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g drobnego brązowego cukru
  • 2 dojrzałe banany /puree/
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • 250 g mąki pszennej lub tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g świeżych borówek lub czarnych jagód

Składniki na lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Ciasto bananowe z borówkami

Ciasto bananowe z borówkami

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę.
  2. Banany rozetrzeć na puree, skropić cytryną i dodać do utartej masy, zmiksować.
  3. Następnie ekstrakt waniliowy, po 1 jajku.
  4. Mąkę z solą i proszkiem przesiać dodać do masy.
  5. Borówki umyć, osuszyć, posypać niewielką iloscią mąki i dodać do utartych składników.
  6. Formę keksową /srednią/ wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C, przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
  8. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i jeszcze gorące ciasto polać lukrem.

Smacznego 🙂

Ciasto bananowe z borówkami

Ciasto bananowe z borówkami

 

11 myśli w temacie “Ciasto bananowe z borówkami

  1. Magda C. 18 czerwca 2015 / 12:43

    Świetne ciasto, super połączenie 🙂 Uwielbiam ciasta z bananami 🙂

    Polubienie

  2. Dorota;) 18 czerwca 2015 / 17:11

    Wspaniale się prezentuje…musi być wilgotny i niezwykle pyszny 😉

    Polubienie

  3. AZgotuj 18 czerwca 2015 / 18:33

    Banan i cukier trzcinowy na pewno smakuje wybornie. I jeszcze borówki!!! Pysznie.

    Polubienie

  4. Majka 27 czerwca 2015 / 09:45

    witam Joluniu czy moga być borówki z syropu /
    albo inne owoce ?
    pozddrawiam

    Polubienie

  5. Majka 27 czerwca 2015 / 09:48

    nie wiem czy mi wyjdzie takie piękne jak Twoje ale strasznie mi zapachnialo przez ekran ,wygląda bardzo apetycznie ,sciskam mocno

    Polubienie

  6. ewelina 1 lipca 2015 / 12:59

    szybko i smacznie, bardzo lubie takie ciasta.

    Polubienie

  7. Majka 8 lipca 2015 / 15:49

    zrobiłam ,wyszło ,pięknie wyrosło ,cudowny zapach w całym domu podczas pieczenia w smaku świetny ,wilgotny .Dzięki za fajny ,szybki przepis no i smaczny ,pozdrawiam

    Polubienie

  8. Magda 14 lipca 2015 / 11:32

    Ja ostatnio mam bzika na punkcie ciast z bananem i nawet do ciasta drożdżowego ostatnio dodaję banany 😉 Twoje ciasteczko wygląda ślicznie, aż ślinka cieknie na sam widok. Muszę się wybrać na targ w poszukiwaniu jagód (jeszcze będą dostępne?) no albo w najgorszym wypadku kupię borówki 😉 Pozdrawiam gorąco!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s