Chleb pełnoziarnisty


To chlebek z mąki pszennej z ziarnami żyta, płatkami jęczmiennymi, nasionami słonecznika, prosa i siemienia lnianego. Chlebek  wyjątkowo pulchny z przepysznie chrupiącą skórką.

Niezwykle zdrowe pieczywo, zaliczane do rustykalnych chlebów z pełnoziarnistej mąki pieczonych na drożdżach.

Polecam na sniadanie 🙂

Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych /instant/
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 jajo
  • 240 ml ciepłej wody

oraz na posypkę:

  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka nasion sezamu
  • 1 łyżeczka płatków owsianych
  • 1 białko

Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty

Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami lub drożdże wymieszać z 3 łyżkami letniej wody z dodatkiem szczypty cukru i odstawić do spienienia, następnie dodać do mąki.
  2. Dodać pozostałe składniki.
  3. Wyrobić ciasto w mikserze lub ręcznie przez ok. 5 minut do uzyskania pęcherzyków powietrza.
  4. Przełożyć do miski posmarowanej oliwą i przykryć sciereczką lub folią.
  5. Odstawić na 1,5 do 2 godzin do wyrośnięcia.
  6. Odgazować ciasto, krótko wyrabiając.
  7. Uformować chlebek, przełożyć do formy keksowej i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  8. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować wierzch chlebka białkiem i posypać nasionami.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 220 st. C przez 30 minut, następnie w 200 st. C przez 15 minut.
  10. Upieczony chlebek po uderzeniu od spodu powinien wydawać głuchy odgłos, więc należy sprawdzić.
  11. Wystudzić na kratce metalowej.

Smacznego 🙂

Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty

 

 

8 myśli w temacie “Chleb pełnoziarnisty

  1. Storyland14 19 Maj 2015 / 13:17

    Mistrzostwo świata, wygląda bardzo apetycznie i nie wiem czy to siła sugestii ale aż zapachnialo mi świeżym chlebem.

    Polubienie

  2. Dorota;) 19 Maj 2015 / 18:31

    Oh od Samanthy 😉 wspaniały wypiek 😉

    Polubienie

  3. Agnieszka 21 Maj 2015 / 10:03

    Twoje zdjęcia, które dodajesz na blogu sprawiają, że mam ochotę piec, gotować i nawet zmywać. Ten chlebek wygląda doskonale i bardzo smacznie. Raz próbowałam zrobić podobny, ale niestety nie urósł mi odpowiednio. Być może źle dobrałam proporcje.

    Polubienie

  4. ewelina 8 czerwca 2015 / 11:10

    Pieknie wyrosniety chlebek, jak zawsze:-)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s