Zupa chrzanowa


Zapraszam na tradycyjne potrawy wielkonocne, które goszczą w wielu domach na wielkanocnym stole. Oprócz tradycyjnych wypieków i potraw chciałabym polecić nowoczesne, sprawdzone, odpowiadające nowym trendom w sztuce kulinarnej.

Babki, mazurki, serniki, ciasta najbardziej popularne wypieki na Wielkanoc, których przepisy wcześniej publikowane znajdziecie już na moim blogu.

Duża różnorodność potraw z jajek, pasztetów, zup i mięs gości już na  blogu i nowe jeszcze nie publikowane, które będą się pojawiać aż do Swiąt.

Zapraszam serdecznie do korzystania z przepisów, myslę, że każdy cos znajdzie dla siebie.

Tymczasem polecam zupę chrzanową, która jest mniej popularna od świątecznego żurku, jednak swoim wspaniałym aromatem i smakiem znajdzie na pewno wielu wielbicieli.

Zupa chrzanowa

Składniki:

  • 1 laska chrzanu ok. 120 g
  • 1,5 l bulionu z kurczaka
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka w korzeniu
  • 1 cebula
  • por
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 żółtko
  • 125 g kwaśnej smietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

oraz:

  • jajka
  • szczypiorek

Zupa chrzanowa

Wykonanie:

  1. Cebulę drobno pokroić przysmażyć na oliwie lub maśle tylko do zeszklenia.
  2. Zalać bulionem.
  3. Warzywa umyć, pokroić dodać do bulionu oraz przyprawy i sól.
  4. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
  5. Przecedzić bulion, dodać obrany i starty na małych oczkach chrzan.
  6. Gotować jeszcze ok. 4 minuty.
  7. Smietanę połączyć z żółtkami i wlać do zupy.
  8. Doprawić do smaku.
  9. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego 🙂

Zupa chrzanowa

 

 

 

12 myśli w temacie “Zupa chrzanowa

  1. Dorota;) 24 marca 2015 / 20:04

    Musi być niezwykle aromatyczna i zaskakująca…mmm chętnie spróbuję, domownikom z pewnością posmakuje 😉

    Polubienie

  2. Majka 25 marca 2015 / 11:44

    ależ mi zapachniało musi smakowac rewelacyjnie ,na pewno zrobię

    Polubienie

  3. midsummer 28 marca 2015 / 16:31

    zupa przepyszna, dziś robiłam na obiad 🙂

    Polubienie

  4. bithiel 6 kwietnia 2015 / 09:31

    Świetny pomysł!!! Bardzo lubię chrzan. I bardzo pasuje on do jajka.

    Polubienie

  5. Rodrin 20 kwietnia 2015 / 12:30

    Dawno nie jadłam zupy chrzanowej, będę musiała zrobić w najbliższym czasie;)

    Polubienie

  6. ewelina 21 kwietnia 2015 / 12:35

    doskonala propozycja rowniez na Wielkanocny stol, dzieki chrzanowi smak musi byc wyrazisty.

    Polubienie

  7. GawelJ 10 listopada 2015 / 09:05

    Witam, wlasnie dodalem ta strone do moich ulubionych, ma potencjal, ale musze ci powiedziec, ze jest slabo widoczna w wyszukiwarkach. Zasluguje na wiekszy ruch. Jest cos co ci sie na pewno przyda, poszukaj sobie w google – niezbednik dla kazdego webmastera

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s