To ciasto, które można z pewnoscią polecić na swiateczny stół wielkanocny. Lekkie, puszyste bułeczki drożdżowe pachnące marcepanem i wanilią z dodatkiem suszonej żurawiny, upieczone w formie rozety.
Cudowny zapach migdałowy i niezapomniany smak, to atuty tego ciasta, pomimo, że przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale rezultat wart jest starań.
Zapraszam zatem na aromatyczną rozetę marcepanową.
Składniki na ciasto :
- 350 g mąki pszennej
- 7 g drożdży instant /suszonych/
- 70 g masła
- 1 jajo
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego
- 160 ml letniego mleka
Składniki na farsz:
- 200 g masy marcepanowej
- 1 żółtko
- 60 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 50 g miękkiego masła
- 100 g konfitury morelowej
- kilka kropel esencji migdałowej
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g rodzynek
Wykonanie:
- Drozdże wymieszać ze szczyptą cukru i 3 łyżkami letniego mleka, odstawić do spienienia.
- Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, utarte jajka z cukrem, spenione drożdże, wanilię.
- Mleko zagotować z masłem, odstawić do wystudzenia i letnie dodać do ciasta.
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto przez ok. 5 minut.
- Przełożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Następnie odgazować ciasto, wyrabiając krótko.
- Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35 cm x 27 cm.
- Wyłożyć masę marcepanową rozsmarować na całej powierzchni dodać żurawinę i rodzynki, zwinąć w rulon krótszą stroną, zostawiając 2 cm margines.
- pokroić na 3 cm części i ułożyć w około w niewielkich odstępach w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 190 st. C przez 30 minut, do zarumienienia.
- Wystudzić na kratce metalowej.
Wykonanie masy marcepanowej:
- Marcepan utrzeć z masłem i cukrem.
- Dodać żółtko, konfiturę morelową i aromat migdałowy.
- Utrzeć na jednolitą kremową masę.
Smacznego 🙂
10 odpowiedzi na “Rozeta marcepanowa”
Pięknie wyszła! Skuszę się z radością:)
PolubieniePolubienie
Apetyczna.
PolubieniePolubienie
Pyszności…uwielbiam drożdżowe, z marcepanem muszą być wyśmienite…jestem zachwycona pomysłem 😉
PolubieniePolubienie
Oj wspaniałości. Szukam właśnie jakiejś kulinarnej inspiracji na święta, zapisane ☺
PolubieniePolubienie
Pięknie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej, tego jestem pewna 😉
PolubieniePolubienie
Piękne 🙂 Jak mnie dano nie było, kiedy ja nadrobię zaległości. Pozdrawiam Joluś
PolubieniePolubienie
Wyobrażam sobie ich obłędny zapach!
PolubieniePolubienie
nigdy nie robiłam ale do kawusi chętnie bym sie poczęstowala
PolubieniePolubienie
jakie to musi być przepyszne! marcepan kocham jeszcze bardziej niż czekoladę:-)
PolubieniePolubienie
marcepan – to cos dla mnie. uwielbiam i cudnie wyglada.
PolubieniePolubienie