Brownie z karmelem


Wykwintny deser czekoladowo-karmelowy dla wyjątkowych łasuchów. Mocno czekoladowe ciasteczka ze słonym i słodkim karmelem. Intensywne połączenie smaków, a jakże wyjątkowe i przepyszne.

Brownies, to specjał kuchni amerykańskiej, ciasto czekoladowe bez dodatku proszku do pieczenia z odrobiną mąki,  które można przygotować też z orzechami, serem i karmelem. Wszystkie wersje Browni są doskonałe i zawsze smakują wybornie.

Brownie z karmelem

Brownie z karmelem

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady powyżej 70%
  • 400 g karmelu w puszce
  • 1 łyżka soli
  • 160 g brązowego drobnego cukru
  • 4 jaja
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g kakao w proszku

Brownie z karmelem

Brownie z karmelem

Wykonanie:

  1. Połowę karmelu wymieszać z solą.
  2. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
  3. Dodać do słonego karmelu oraz jajka, cukier i dokładnie zmiksować.
  4. Mąkę z kakao przesiać i wsypać do mieszaniny, miksować do połączenia składników.
  5. Formę kwadratową /24 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Wyłożyć połowę ciasta i wylać na nie pozostały karmel niesolony.
  7. Pozostałe ciasto wyłożyć na karmel, delikatnie rozprowadzić na całej powierzchni.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 30-35 minut.
  9. Wystudzić i pokroić na małe kwadraty.
  10. Wierzch Browni można polać jeszcze karmelem.

Smacznego 🙂

na podstawie przepisu z magazynu: goodfood.

Brownie z karmelem

 

Brownie z karmelem

13 myśli w temacie “Brownie z karmelem

  1. Kasia 12 marca 2015 / 10:52

    Czysta rozpusta!
    I czyste okrucienstwo, jesli sie spojrzy na takie cudo z samego rana… i bez sniadania…
    🙂

    Polubienie

  2. Dorota;) 12 marca 2015 / 11:18

    Mmmm karmelowa kaskada na czekoladowych kostkach…to musi być porywające 😉

    Polubienie

  3. listonicapp 20 marca 2015 / 12:34

    Wszystkie łasuchy, które nie mogą się powstrzymać i zrobią, lub zrobiły to ciasto, a równocześnie ‚są na diecie’ 😀 mogą zastapić mąkę czarną (lub czerwoną) fasolą! Z gotowanej fasoli robimy puree (lub z dobrze odsączonej fasoli z puszki) i dodajemy do reszty składników, zamiast mąki, w proporcji 1:1. I postępujemy jak zwykle. Trik doskonale nadaje się do ciemnych ciast, w tym właśnie brownie i w ten sposób ujmujemy naszym brownies kilka kalorii. 😉 Co prawda wciąż postaje cukier i karmel… 😉 No i dzięki fasoli ciasto jest przyjemnie wilgotne.

    Polubienie

  4. Majka 25 marca 2015 / 12:18

    nie wiem dlaczego nigdy nie piekłam tego ciasta ale zjadło by się oj zjadło ,aż slinka cieknie

    Polubienie

  5. ewelina 21 kwietnia 2015 / 12:55

    cudnie slodko-czekoladowe brownies , nie wiem kto sie im nie oprze;-)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s