Nalesniki na słodko


Dzisiaj w Wielkiej Brytanii obchodzony jest „Dzień Nalesnika”. Z tej okazji przygotowałam kilka propozycji naleśników na słodko: z owocami, musem, jogurtem, serem czy nutellą.

Nalesniki można także podać na słono, z przeróżnymi farszami, warzywami, jajkami, kto w czym gustuje.

Swięto naleśnika obchodzone jest jak co roku w Anglii,  w ostatni dzień karnawału. W wielu restauracjach przygotowane jest specjalne menu z dużym wyborem naleśników. W wielu miastach organizowane są konkursy w podrzucaniu naleśnikiem.

Według obyczajów ludowych, naleśniki chętnie były zjadane, aby przywołać wiosnę,  naleśniki także symbolizowały słońce.

Nalesniki na słodko

Nalesniki na słodko

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g proszku budyniowego waniliowego
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 2 jaja
  • 250 ml mleka
  • 150 ml wody źródlanej lub gazowanej
  • owoce: maliny, borówki, brzoskwinie w zalewie, banany…
  • nutella, dżem, jogurt…

Nalesniki na słodko

Nalesniki na słodko

Wykonanie:

  1. Jajka ubić z cukrem, dodać mleko i wodę, wymieszać.
  2. Następnie dodać mąkę, proszek budyniowy i wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować.
  3. Ciasto odstawić na 20 minut.
  4. Smażyć w niewielkiej ilości oleju lub smalcu z obu stron do zarumienienia cienkie naleśniki.
  5. Podawać z  jogurtem lub smietaną z musem owocowym i owocami oraz z nutellą.

Smacznego :

Nalesniki na słodko

Nalesniki na słodko

 

12 myśli w temacie “Nalesniki na słodko

  1. Dorota;) 17 lutego 2015 / 15:36

    Mmm wyborne, smakowite i kolorowe…szczegolnie te z borowkami 😉

    Polubienie

  2. Majka 18 lutego 2015 / 12:26

    Samanto TY to wiesz jak czlowieka uszczęsliwć ,naleśniki uwielbiam z wszelakimi nadzieniami ,Twoje wyglądaja tak pysznie ,że dostałam autentycznie ślinotoku ,dzisiaj POPIELEC więc nic słodkiego ale jutrooooo smażę całą górę nalesników ,nie wiem czy będą takie dobre jak Twoje ale naleśnik to zawsze naleśnik, pozdrawiam

    Polubienie

  3. napiecyku 19 lutego 2015 / 09:12

    Wyszły idealne, bardzo smakowite, ustawiam się w kolejce po jedną porcję 🙂

    Polubienie

  4. Agnieszka 19 lutego 2015 / 19:29

    Na słodko uwielbiam. Świetne propozycje. Jutro smażę naleśniki! Pozdrawiam

    Polubienie

    • Jolanta Starys 21 lutego 2015 / 20:32

      Dodatek budyniu dodaje nie tylko smak, kolor ale można smiało piec cieniutkie naleśniki. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  5. ewelina 21 lutego 2015 / 13:42

    Ulubiony obiad kazdego chyba dziecka, a ta roznorodnosc na pewno trafi w smak kazdego lasucha, pychota:-)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s