Z myslą o Walentynkach przygotowałam czekoladowe serce w karmelowych smakach. Pysznie wilgotne ciasto z czekoladą, syropem klonowym, migdałami i cudownym karmelem.
Wiem, że nie każdy może mieć tak piękną formę do pieczenia, ale nic nie szkodzi na przeszkodzie, ciasto można upiec w zwykłej formie tortowej lub sercowej.
Najważniejsze, żeby było pyszne i smakowało wszystkim Walentynom. 🙂
Składniki na ciasto :
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 jaja
- 160 ml syropu klonowego
- 140 ml oleju kokosowego lub słonecznikowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g ciemnego cukru muscovado lub brązowego
- 30 g ciemnego kakao
- 60 g zmielonych migdałów
- cukrowe serduszka
Składniki na sos karmelowy:
- 100 g cukru muscovado
- 60 g masła
- 125 ml smietany kremówki 30%
- 2 łyżki rumu
Wykonanie:
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie lekko wystudzić.
- Jaja ubić z cukrem na jasną masę.
- Dodać syrop klonowy, olej i wanilię – zmiksować do połączenia składników.
- Do masy dodać lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać.
- Mąkę z proszkiem i solą przesiać i dodać do zmiksowanej masy.
- Zmielone migdały wymieszać z kakao i wymieszać z masą.
- Formę tortową posmarować masłem i posypać mąką, nadmiar usunąć.
- Przełożyć ciasto do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 160 st. C z termo obiegiem lub 180 st. C przez 40 minut lub do suchego patyczka.
- Składniki na sos karmelowy podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia cukru, następnie odstawić do zgęstnienia.
- Ciepłym sosem polać serce i posypać cukrowymi serduszkami.
Smacznego 🙂
na podstawie zmodyfikowanego przepisu: coles.com
11 odpowiedzi na “Karmelowe serce”
Bardzo słodki pomysł:) I wygląda rewelacyjnie!!
PolubieniePolubienie
Walentynkowe serce do nieba…cudne, karmelowe…;) jestem zachwycona 😉
PolubieniePolubienie
Cudowny smakołyk.
PolubieniePolubienie
Jestem zachwycona tym ciastem! Rewelacja 🙂
PolubieniePolubienie
wygląda niezwykle pięknie ,elegancko i dostojnie przepiękny na prezent
PolubieniePolubienie
Prześliczne to serce 🙂
PolubieniePolubienie
Wspaniały pomysł. Wygląda bardzo, bardzo apetycznie!
PolubieniePolubienie
Ale cudne!
PolubieniePolubienie
Przepiekna forma i karmelowe serce wyglada cudownie, aromatyczne i slodkie nic nie moze sie rownac z taka walentynka:-0
PolubieniePolubienie
Cudo! Musi smakować obłędnie:)
PolubieniePolubienie
Coś cudownego! Nie mogę przestać patrzeć! Z przyjemnością bym zjadła takie ciasto – tort? Musisz napisać swoja książkę kucharską bo to co robisz zasługuje na sławe! 🙂 Bardzo chętnie bym sobie zrobiła taki sam w domu ale wiem, ze z moimi możliwościami to wyjdzie zakalec. Dlatego na wszystkie okazje torty i ciasta kupuję w cukierniach. Nie mam innego wyjścia 🙂 Teraz znalazłam też świetne miejsce, gdzie robią przepiękne torty i czekam tylko na jakąś okazję by zamówić. A Twój przepis pokażę babci, może ona zrobić podobne ciasto! 🙂
PolubieniePolubienie