Pączki z lemon curd


W tłusty czwartek polecam paczki smażone z lemon curd czyli kremem cytrynowym. Inne od tradycyjnych paczków, spróbujcie czy będą Wam smakować. Ja będąc kiedyś u znajomych miałam okazję skosztować tej wersji pączków i przyznam, że bardzo mi smakowały.

Słodki pączek z kwaśną nutą z cukrem pudrem, brzmi intrygująco, ale smak doprawdy wyśmienity. Polecam 🙂

Pączki z lemon curd

Pączki z lemon curd

Składniki na ok. 24 szt.:

  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 jajo
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 280 ml letniego mleka
  • 65 g masła
  • cukier puder do posypania
  • olej roślinny do głębokiego smażenia

Składniki na lemon curd:

  • 3 cytryny
  • 180 g drobnego cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajo

Pączki z lemon curd

Pączki z lemon curd

Wykonanie ciasta:

  1. Swieże drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, dodać 3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do suchych dodać szczyptę cukru i 3 łyżki mleka, wymieszać i odstawić do spienienia.
  2. Mąkę przesiać dodać wyrośnięte drożdże, utarte jajko z żółtkami i cukrem oraz sól.
  3. Mleko zagotować z masłem, wystudzone tylko letnie dodać.
  4. Wyrobić w malakserze lub ręcznie przez 5 minut.
  5. Następnie odstawić do potrojenia objętości.
  6. Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić.
  7. Rozwałkować na grubość 1 lub 1,5 cm i wykrawać krążki o średnicy 7 cm.
  8. W srodek każdego krązka nałożyć 1 łyżeczkę lemon curd i zlepić drugim krążkiem lub formować okrągłe kulki.
  9. Odstawić do wyrośnięcia.
  10. Olej rozgrzać do tem. 170 st. C i piec z obu stron do zarumienienia ok. 2-3 minut z każdej strony.
  11. Gorące posypać cukrem pudrem.

Wykonanie lemon curd:

  1. Cytryny sparzyć we wrządku, zetrzeć drobno skórkę i wycisnąć sok.
  2. Dodać masło i cukier.
  3. Podgrzewać na srednim ogniu i ciągle mieszając do rozpuszczenia cukru.
  4. Garnek odstawić z palnika i dodać cienkim strumieniem ubite jajko z żółtkami.
  5. Ponownie przełożyć na palnik i podgrzewać do zgęstnienia, nie dopuścić do zagotowania.
  6. Odstawić do wystudzenia w temp pokojowej.

Smacznego 🙂

Pączki z lemon curd

Pączki z lemon curd

 

 

 

13 myśli w temacie “Pączki z lemon curd

  1. napiecyku 10 lutego 2015 / 17:54

    Takie sklejane podwójnie zyskują na wyglądzie….ślinka cieknie do kolan 🙂

    Polubienie

  2. Agnieszka 10 lutego 2015 / 19:37

    No! Wyglądają mega apetycznie. A z lemon curd to chyba raj dla podniebienia 🙂

    Polubienie

  3. Dorota;) 10 lutego 2015 / 20:46

    Urocze cytrynowe kuleczki…takich jeszcze nie jadłam…bardzo zachęcające 😉

    Polubienie

  4. agnieszka 11 lutego 2015 / 08:17

    Piękny kolor ma ten Twój lemon curd ;)) Do pączków musi pasować idealnie!

    Polubienie

  5. Majka 11 lutego 2015 / 11:13

    pączki uwielbiam ale z lemon court jeszcze nie próbowałam ,Samanto one muszą pysznie smakować .pozdrawiam

    Polubienie

  6. ewelina 21 lutego 2015 / 13:59

    Tradycyjny wyglad, a srodek mile zaskoczenie (Uwielbiam) krem cytrynowy, jak dla mnie idealne polaczenie;-)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s