Donaty z opiekacza


Tym razem na tłusty czwartek polecam wersję pączków z opiekacza czyli donaty amerykańskie pieczone.

Prosty sposób na przygotowanie szybkich pączków, które nie gorzej smakują od tradycyjnych.

Więc jeśli posiadacie taki opiekacz do pączków, to polecam ich przygotowanie. Po upieczeniu wystarczy tylko polać czekoladą i posypać kolorowymi posypkami, wtedy będą smakować jeszcze lepiej.

Donaty z opiekacza

Donaty z opiekacza

Składniki na 21 szt.:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • 125 g masła
  • 190 ml mleka

Składniki na dekorację:

  • 100 g czekolady /gorzkiej lub mlecznej lub białej/
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • kolorowa posypka

Donaty z opiekacza

Donaty z opiekacza

Wykonanie:

  1. Mąkę z proszkiem, solą i cukrem wymieszać.
  2. Dodać miękkie masło, jajo i mleko.
  3. Zmiksować wszystkie składniki do otrzymania jednolitej masy.
  4. Ciasto przełożyć na trzy razy do rękawa cukierniczego i wyciskać do pełna w otwory na donaty.
  5. Piec wg. instrukcji producenta / u mnie 6 minut/.
  6. Gorące wystudzić na kratce metalowej.
  7. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki rozpuszczonego masła i wymieszać.
  8. Donaty zanurzać w gorącej czekoladzie do połowy ciasteczka.
  9. Posypać kolorowymi cukrowymi posypkami.

Smacznego 🙂

Donaty z opiekacza

Donaty z opiekacza

14 thoughts on “Donaty z opiekacza

  1. Dorota;) 4 lutego 2015 / 17:26

    Urocze dekoracje…kolorowe i pyszne 😉

    Polubienie

  2. Majka 5 lutego 2015 / 11:26

    dobrze że nie mam takiej maszynki bo już bym robiła wygladaja ipęknie i smakowicie
    A można upiec jakoś inaczej ?

    Polubienie

    • Jolanta Starys 8 lutego 2015 / 21:32

      Przepis, który podałam tylko nadaje się do pieczenia w formach tłoczonych lub w takim urządzeniu. Ciasto jest zbyt rzadkie, możemy dodać więcej mąki, ale wówczas donaty będą twarde i zbite, więc nie polecam. Buziaczki 🙂

      Polubienie

  3. Agnieszka 5 lutego 2015 / 14:14

    Też planuję przygotować donaty. Twoje są piękne i takie apetyczne 🙂

    Polubienie

  4. napiecyku 5 lutego 2015 / 20:06

    Nie znałam takiego urządzenia, na pewno warto wypróbować. Piękne pączusie 🙂

    Polubienie

  5. zjedz_mnie 9 lutego 2015 / 08:42

    A nawet ostatnio zastanawiałam się nad zakupem tego urządzenia. Patrząc na Twoje pączki, wiem już czym to się skończy, kupię 🙂

    Polubienie

  6. ewelina 21 lutego 2015 / 14:07

    Jakie kolorowe i sliczne te szaszlykowe paczusie, juz widze te usmiechniete buzki malych lasuchow. Fajna ta rzecz , lubie takie urzadzenia, ktore maja w nazwie „samo sie robi”;-)

    Polubienie

      • Iwona 20 września 2016 / 10:10

        Mam pytanie.Zakupiłam taki opiekacz ,ale nie było w nim żadnej instrukcji,zrobię pączki według pani przepisu
        .Chciałam tylko zapytać czy taki opiekacz smaruje się wcześniej jakimś tłuszczem??

        Polubienie

      • Jolanta Starys 20 września 2016 / 10:48

        Nie koniecznie jeśli jest pokryty teflonem. Jeśli nie proponuje spryskać odrobina oleju. Życzę udanego wypieku 😀

        Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s