Pieczeń rzymska w wydaniu swiątecznym z dodatkiem żurawiny. Mielone mięso wieprzowe z przyprawami i suszoną żurawiną w kruchym ciescie pod pierzynką sosu żurawinowego.
To doskonałe danie na swiąteczny stół, polecam !
Składniki na farsz:
- 850 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 jaja
- 1 kajzerka namoczona w mleku i odcisnięta
- 2 łyżki mielonej bułki
- 1 łyżka świeżego tymianku lub majeranku
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 140 g suszonej żurawiny
- sól, pieprz
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajo
- 160 g schłodzonego masła
- 2-3 łyżki wody
oraz:
- 400 g świeżej żurawiny
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
Wykonanie:
- Masło rozetrzeć z mąką i solą.
- Dodać jajko i wodę, zagnieść ciasto.
- Schłodzić w lodówce 20 minut.
- Rozwałkować na grubość 0,5 cm
- Formę keksową posmarować olejem i wyłożyć ciastem, dociskając do krawędzi.
- Nakłuć spód ciasta widelcem.
- Mięso mielone wymieszać ze wszystkimi składnikami.
- Wyłożyć na ciasto, lekko ugnieść i wyrównać wierzch.
- Na wierzchu pieczeni wyłożyć 160 g świeżej pokrojone na połówki żurawiny.
- Piec w 200 st. C przez 50 minut.
- Upieczoną pieczeń rzymską odstawić do wystudzenia.
- Następnie dodać na wierzch sos żurawinowy.
Wykonanie sosu:
- W rondelku wymieszać składniki.
- Gotować do połączenia składników i zgęstnienia ok. 5 minut.
Smacznego 🙂
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
PolubieniePolubienie
APETYCZNA !
ZDROWYCH .POGODNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
PolubieniePolubienie
Świetnie musi z tą żurawiną smakować 🙂
PolubieniePolubienie
Taka pieczeń musi być wyborna!
PolubieniePolubienie
Piękna pieczeń, musi być pycha 🙂
PolubieniePolubienie
Wysmienita iscie swiateczna pieczen i taaa cudowna pierzynka zurawinowa 😉
PolubieniePolubienie
upiekłam był pyszny
,pozdrawiam
PolubieniePolubienie