Wieprzowina z kasztanami


Wykwintne danie swiąteczne  w wybornych smakach. Duszona wieprzowina z kasztanami, grzybami w białym winie z nutą owocową w ziołach.

Popularna potrawa podawana w czasie Swiąt Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii.

Wieprzowina z kasztanami

Wieprzowina z kasztanami

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego np. schabu, szynki lub karkówki
  • 120 g chorizo
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 200 g ugotowanych kasztanów
  • 4 łyżki białego wina
  • 100 ml kwaśnej smietany /opcjonalnie/
  • 125 g swieżej żurawiny
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 gałązki rosmarynu
  • sól, pieprz

Wieprzowina z kasztanami

Wieprzowina z kasztanami

Wykonanie:

  1. Cebulę pokroić w krążki i zeszklić na oleju.
  2. Dodać pokrojony czosnek i krótko podsmażyć.
  3. Mięso pokroić w kostkę dodać 2 łyżki sosu vinegar, wymieszać.
  4. Grzyby uprzednio umyć i namoczyć w gorącej wodzie najlepiej na noc.
  5. Do zeszklonej cebuli dodać mięso, chorizo, podlać odrobiną oleju, przyprawić solą i pieprzem i przysmażyć.
  6. Dodać grzyby, kasztany, gałązki rozmarynu i wino.
  7. Dusić pod przykryciem do miękkości i odparowania płynu.
  8. Następnie dodać żurawinę, wymieszać i pozostawić pod przykryciem na wyłączonym palniku.
  9. Można zabielić smietaną.
  10. Podawać na gorąco ze swieżą natką pietruszki.

Smacznego 🙂

Wieprzowina z kasztanami

Wieprzowina z kasztanami

 

15 myśli w temacie “Wieprzowina z kasztanami

  1. Dorota;) 10 grudnia 2014 / 20:40

    Wykwintne danie dla miłośników znakomitego jedzenia…chętnie podałabym komuś wyjatkowemu 😉

    Polubienie

  2. Majka 10 grudnia 2014 / 20:41

    dziękuję za ten przepis musi smakować wybornie ,jutro kupuję kasztany ,żeby tylko jeszcze były .Ściskam mocno .

    Polubienie

    • Jolanta Starys 11 grudnia 2014 / 19:44

      Danie jest z wieprzowiną, a smakuje lekko słodko i to zasługa zarówno kasztanów i żurawiny. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  3. Majka 11 grudnia 2014 / 15:19

    Joluś dodajemy surowe kasztany do mięsa >

    Polubienie

  4. ewelina 12 grudnia 2014 / 12:50

    Danie wyglada niezwylke i na taka tez okazje sie nadaje. Polaczenie kasztanow i zurawiny na pewno jest urozmaiceniem dla Naszej wieprzowiny.

    Polubienie

  5. napiecyku2 12 grudnia 2014 / 18:03

    Nie jadłam jeszcze pieczonych kasztanów, piękne zdjecia 🙂

    Polubienie

  6. Magda C. 15 grudnia 2014 / 19:04

    Niestety nie przepadam za kasztanami 😦 Ale potrawa wygląda smakowicie 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s