Wykwintne danie swiąteczne w wybornych smakach. Duszona wieprzowina z kasztanami, grzybami w białym winie z nutą owocową w ziołach.
Popularna potrawa podawana w czasie Swiąt Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego np. schabu, szynki lub karkówki
- 120 g chorizo
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g grzybów leśnych lub pieczarek
- 200 g ugotowanych kasztanów
- 4 łyżki białego wina
- 100 ml kwaśnej smietany /opcjonalnie/
- 125 g swieżej żurawiny
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 gałązki rosmarynu
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w krążki i zeszklić na oleju.
- Dodać pokrojony czosnek i krótko podsmażyć.
- Mięso pokroić w kostkę dodać 2 łyżki sosu vinegar, wymieszać.
- Grzyby uprzednio umyć i namoczyć w gorącej wodzie najlepiej na noc.
- Do zeszklonej cebuli dodać mięso, chorizo, podlać odrobiną oleju, przyprawić solą i pieprzem i przysmażyć.
- Dodać grzyby, kasztany, gałązki rozmarynu i wino.
- Dusić pod przykryciem do miękkości i odparowania płynu.
- Następnie dodać żurawinę, wymieszać i pozostawić pod przykryciem na wyłączonym palniku.
- Można zabielić smietaną.
- Podawać na gorąco ze swieżą natką pietruszki.
Smacznego 🙂
15 odpowiedzi na “Wieprzowina z kasztanami”
Wykwintne danie dla miłośników znakomitego jedzenia…chętnie podałabym komuś wyjatkowemu 😉
PolubieniePolubienie
dziękuję za ten przepis musi smakować wybornie ,jutro kupuję kasztany ,żeby tylko jeszcze były .Ściskam mocno .
PolubieniePolubienie
może być żurawina suszona ?
PolubieniePolubienie
Może być suszona !
PolubieniePolubienie
Bardzo apetyczne!
PolubieniePolubienie
Wytworne danie ,łał.
PolubieniePolubienie
Bardzo wykwintna propozycja 🙂 Wygląda i brzmi bardzo smacznie 🙂
PolubieniePolubienie
Brzmi pysznie. 🙂
PolubieniePolubienie
Mmmmmm, ciekawa jestem jak taka wołowina musi smakować 🙂
PolubieniePolubienie
Danie jest z wieprzowiną, a smakuje lekko słodko i to zasługa zarówno kasztanów i żurawiny. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Joluś dodajemy surowe kasztany do mięsa >
PolubieniePolubienie
Kasztany należy dodać ugotowane, chyba, ze już masz gotowe z puszki. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Danie wyglada niezwylke i na taka tez okazje sie nadaje. Polaczenie kasztanow i zurawiny na pewno jest urozmaiceniem dla Naszej wieprzowiny.
PolubieniePolubienie
Nie jadłam jeszcze pieczonych kasztanów, piękne zdjecia 🙂
PolubieniePolubienie
Niestety nie przepadam za kasztanami 😦 Ale potrawa wygląda smakowicie 🙂
PolubieniePolubienie