Pierniczki norymberskie


Tradycyjne niemieckie pierniki sięgające swą historia aż XIII wieku. Wynalezione przez frankońskich mnichów i stanowią obecnie najpopularniejszą pamiątkę z Norymbergi.

Zawierają miód, orzechy, migdały, suszone owoce oraz przyprawy. Jedyne pierniczki wypiekane bez dodania mąki. Przepyszne, mięciutkie ciasteczka i bodaj najlepsze z jakimi się spotkałam. Bardzo polecam !

Pierniczki norymberskie

Pierniczki norymberskie

Składniki:

  • 250 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 125 g białego cukru
  • 60 g miodu
  • 3 białka
  • 200 g kandyzowanej skórki z cytrusów / cytrynowej, pomarańczowej/
  • 1 łyżka przyprawy korzennej

Składniki na lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Pierniczki norymberskie

Pierniczki norymberskie

Wykonanie:

  1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
  2. Następnie dodać zmielone migdały lub orzechy, przyprawy, skórkę i miód.
  3. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.
  4. Masę nakładać łyżką do lodów lub łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami.
  5. Odstawić na kilka godzin lub na całą noc do wysuszenia.
  6. Piec w 160 st. C przez 30 minut lub do zarumienienia.
  7. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i polukrować pierniczki, udekorować drobno pokrojoną skórką kandyzowaną z cytrusów.
  8. Podawać jeszcze ciepłe, najlepiej smakują.

Smacznego 🙂

Pierniczki norymberskie

Pierniczki norymberskie

 

16 myśli w temacie “Pierniczki norymberskie

  1. Tomasz 7 grudnia 2014 / 15:59

    o rety, jakież one cudowne! Ta polewa i skórka pomarańczowa – no palce lizać! Jestem zaskoczony, że one są bez mąki! To tak się da ;)? I to latte do tych pierniczków, chciałoby się usiąść teraz i taki zestaw zjeść 🙂
    PS. ten śnieżek który sypie na blogu – świetny bajer 🙂 Już się nie mogę kiedy zacznie prószyć taki za oknami 🙂

    Polubienie

  2. voncologne 7 grudnia 2014 / 19:42

    Znam te pierniki,bo zawsze kupuję gotowce w sklepie. Są naprawdę chyba najlepsze z pośród wszystkich jakie znam… U nas te gotowe mają pod spodem duży opłatek. Kto wie, może skuszę się na ten przepisik, w końcu rozpoczęłam już akcję pieczenia… Muszę nieco nabrać sił, bo te dekorowania i wypieki wyssały ze mnie wszystko i teraz padam na twarz!
    Uściski! 🙂

    Polubienie

  3. Dorota;) 8 grudnia 2014 / 12:45

    Tak apetyczne, że nie można się im oprzeć…nawet pierniczek może zawrócić w głowie 😉

    Polubienie

  4. Majka 9 grudnia 2014 / 15:37

    witam i w sprawie pierników pytam ,czy surowe mają leżeć całą noc ?i dopiero potem je piec ? Z góry dziękuję za odpowiedż ,pozdrawiam
    Wyglądają , że aż slinka cieknie

    Polubienie

  5. napiecyku 9 grudnia 2014 / 19:39

    Ponieważ wypieki z migdałami należą do moich ulubionych, zabieram kilka pierniczków i już mnie nie ma 🙂

    Polubienie

    • Majka 9 grudnia 2014 / 23:04

      Dzięki za wiadomość może jutro zrobię ,pa Joluniu

      Polubienie

  6. ewelina 12 grudnia 2014 / 12:42

    Wspaniale kruche ze slodziutkim lukrem i aromatyczna skorka z pomarancza smakuja nieziemsko. Sa pyszne:-)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s