Sernik Pina Colada



Intensywnie kremowy, wilgotny, w tropikalnych smakach z kokosem, ananasem i nutą alkoholową, to niezwykły sernik Pina Colada.

Nazwa pochodzi od popularnego koktajlu alkoholowego rodem z Karaibów, serwowanego  na całym swiecie.  Przepyszny deser jest wspomnieniem minionego lata.

Sernik Pina Colada

 

Sernik Pina Colada

Składniki na spód:

  • 220 g herbatników kokosowych
  • 90 g masła

Składniki na masę serową:

  • 800 g serka Philadelphia lub serka w wiaderku
  • 160 g drobnego cukru
  • 6 jaj
  • 1 opakowanie budyniu kokosowego lub smietankowego
  • 200 ml mleka kokosowego z wiórkami
  • 3-4 plastry świeżego ananasa
  • 150 g kawałków kokosa z puszki
  • 3 łyżki likieru kokosowego Malibu lub białego rumu

oraz:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 250 ml smietany kremówki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub kokosowej

Sernik Pina Colada

Sernik Pina Colada

Wykonanie:

  1. Herbatniki pokruszyć dodać roztopione masło i wymieszać.
  2. Spód tortownicy /22-24 cm/ wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić 30 minut w lodówce.
  3. Ser zmiksować z cukrem, dodać po jednym jajku, za każdym dodaniem miksować do połączenia.
  4. Następnie, likier kokosowy lub rum, mleko kokosowe, przesiany budyń.
  5. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki i dodać do masy serowej wraz z kawałkami kokosa, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  6. Piec w 170 st. C przez 1 godzinę 10 minut do lekkiego zarumienienia.
  7. Po upieczeniu pozostawić 10 minut w piekarniku, następnie wystudzić i schłodzić 2 godziny w lodówce.
  8. Smietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią, odłożyć 3 łyżki a  pozostałą posmarować wokoło  sernik.
  9. Posypać boki i wierzch wiórkami kokosowymi.
  10. Udekorować rozetkami z bitej smietany.
  11. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego 🙂

Sernik Pina Colada

Sernik Pina Colada

 

 

 

,

10 odpowiedzi na “Sernik Pina Colada”

  1. uwielbiam ,uwielbiam ,uwielbiam takie serniki Samanto żebyś była bliżej ciągle bym go zamawiała.Podziwiam Twój kunszt ,precyzję ,zdolnosci w tworzeniu takich pyszności . Gorąco pozdrawiam

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Strona internetowa WordPress.com.

%d blogerów lubi to: