Sernik dyniowy


Dla miłośników dyniowych smaków, sernik dyniowy z orzeszkami pinii w karmelu. Imponujący smak, delikatny, kremowy sernik w jesiennych kolorach z  leśnym aromatem orzeszków znad morza Śródziemnego. I jakby tego było mało,  jeszcze dodatek karmelu wieńczy cudowny smak tego przepysznego sernika.

Zachęcam do wykonania, to deser na długie jesienne wieczory przy angielskiej herbacie.

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Składniki:

  • 200 g kruchych herbatników
  • 80 g masła
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub w wiaderku
  • 200 g drobnego białego cukru lub jasno brązowego
  • 400 g puree z dyni
  • 200 g mleka skondensowanego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 4 jaja

Składniki na polewę karmelową:

  • 100 g brązowego cukru muscovado
  • 40 g masła
  • 125 ml smietany kremówki 30%
  • 200 g orzeszków pinii

Sernik dyniowy

 

Sernik dyniowy

Wykonanie:

  1. Ser zmiksować z cukrem, dodać puree z dyni i wymieszać.
  2. Dodać Po jednym jajku i za każdym dodaniem krótko zmiksować.
  3. Mąkę kukurydzianą, cynamon i gałkę muszkatołową przesiać, dodać do mieszaniny oraz mleko.
  4. Wszystkie składniki wymieszać do otrzymania jednolitej masy.
  5. Herbatniki zmielić dodać rozpuszczone schłodzone masło i dokładnie wymieszać.
  6. Dno formy wyłożyć herbatnikami, ugnieść łyżką lub dnem szklanki.
  7. Przelać masę serową na wyłożone herbatniki.
  8. Piec w 175 st. C przez 1 godzinę 10 minut.
  9. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku do wystudzenia.
  10. Zimny sernik dyniowy polać polewą karmelowo-orzechową.

Wykonanie karmelu:

  1. Cukier z masłem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu.
  2. Następnie dodać smietanę, wymieszać, zdjąć z palnika dodać orzeszki pinii i wymieszać.
  3. Odstawić do wystudzenia.

Smacznego 🙂

inspiracja: tasteofhome.com

Sernik dyniowy

 

 

Sernik dyniowy

 

14 myśli w temacie “Sernik dyniowy

  1. Dorota;) 9 listopada 2014 / 09:15

    Połączenie smaków zaskakujące…muszę spróbować, koniecznie…;) prezentuję się niezwykle apatycznie 😉

    Polubienie

  2. voncologne 9 listopada 2014 / 14:36

    W przyszłym roku jak będę miała plantację dyń w ogrodzie, polecę z tym przepisem…. 🙂

    Polubienie

  3. waldprok 9 listopada 2014 / 19:27

    delektowanie się smakiem jest moją pasją… jedzenie nawykiem 🙂 smakosznie to wygląda!

    Polubienie

  4. sobstel 12 listopada 2014 / 16:45

    Przepisałam do zeszytu a w sobotę upiekę,napewno smaczny dziękuję za przepis.

    Polubienie

    • Jolanta Starys 13 listopada 2014 / 06:12

      Polecam sernik, jest smaczny, szczególnie dla łasuchów dyniowych smaków. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  5. ugotujmyto.pl 12 listopada 2014 / 18:06

    Ufff… w pierwszej chwili wydawało mi się, że na wierzchu jest fasolka ;)! Ale orzeszki będą w takim zestawieniu dużo lepiej smakować ;)! Uwielbiam serniki dyniowe więc porywam kawałeczek!

    Polubienie

  6. paclanbPaclan 13 listopada 2014 / 10:24

    Sernik dyniowy wygląda niesamowicie! Chcielibyśmy zaprosić Panią do konkursu cukierniczego. 10ciu finalistów otrzyma zaproszenie na warsztaty w krakowskiej Manufakturze Czekolady. Więcej informacji na facebooku marki Paclan.

    Pozdrawiamy gorąco,
    Zespół Paclan

    Polubienie

  7. paclanb 13 listopada 2014 / 10:25

    Sernik wygląda niesamowicie! Zapraszamy Panią do naszego konkursu cukierniczego. Szczegóły na profilu facebookowym marki Paclan.

    Pozdrawiamy ciepło,
    Zespół Paclan

    Polubienie

  8. ewelina 13 listopada 2014 / 11:00

    Sernik z dodatkiem puree z dynii musi byc smaczny, i jeszcze ten wspanialy karmel. koniecznie do sprobowania.

    Polubienie

  9. Majka 17 listopada 2014 / 13:15

    bardzo lubię serniki na zimno ale takiego z dynią jeszcze nie robiłam wygląda przepięknie ,a jak musi smakować ,muszę się odważyć i spróbować zrobić ,pięknie pozdrawiam i dziękuję za to ,że mogę oglądać i jednocześnie inspirować się Twoimi wspaniałymi dzielami

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s