Polędwiczki w sosie mango z zielonym pieprzem


Przepyszny, wykwintny obiad, który możecie podać na uroczyste spotkania. Polędwiczki wieprzowe najlepiej medaliony, tutaj doskonale się sprawdzą, podane w miodowym sosie z mango, soku pomarańczowego z zielonym pieprzem.

Doskonała kwintesencja smaków. Słodycz mango, pomarańcza i miodu swietnie równoważy ostrość zielonego pieprzu. Jeśli lubicie łączyć owoce z mięsem, to jest idealne danie .

Przepyszne, wyrafinowane smaki dla prawdziwych smakoszy.

Polędwiczki w sosie mango z zielonym pieprzem

Polędwiczki w sosie mango z zielonym pieprzem

Składniki:

  • 1 mango
  • 1 pomarańcza
  • 1 mała biała cebula
  • 60 g masła
  • 1,5 łyżki miodu naturalnego
  • 1 łyżka zielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 6 szt. medalionów wieprzowych lub 600 g polędwicy
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • kilka listków świeżej mięty

Polędwiczki w sosie mango z zielonym pieprzem

Polędwiczki w sosie mango z zielonym pieprzem

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle z łyżką oleju.
  2. Dodać pokrojonego w kostkę mango, startą skórkę z pomarańcza, miód i sok, wymieszać.
  3. Gotować na małym ogniu przez 5 minut do niewielkiego odparowania płynu.
  4. Następnie dodać zielony pieprz i połączyć ze składnikami.
  5. Medaliony oprószyć solą i pieprzem, posmarować olejem z obu stron i smażyć na patelni grillowej lub ruszcie z obu stron przez 4  minuty, następnie przełożyć do sosu z mango i dusić pod przykryciem przez 5 minut.
  6. Na talerz wyłożyć sos z mango, na wierzch polędwiczki.
  7. Udekorować liskami świeżej mięty.

Smacznego 🙂

Polędwiczki w sosie mango z zielonym pieprzem

Polędwiczki w sosie mango z zielonym pieprzem

20 myśli w temacie “Polędwiczki w sosie mango z zielonym pieprzem

  1. voncologne 6 listopada 2014 / 22:07

    O matko i córko!
    Najlepiej to wpadłabym zaraz w lodówkę, jedynie myśl – „Jedz mniej, bramy raju są wąskie” mnie jeszcze na miejscu trzyma…………….. 🙂

    Polubienie

  2. Dorota;) 7 listopada 2014 / 10:28

    Niezwykle apetyczne i aromatyczne danie…z sosem z mango cudowne,jestem oczarowana 😉

    Polubienie

  3. Majka 8 listopada 2014 / 12:16

    uwielbiam wszelakie mięsa z owocami robie czesto są pyszne ,ale z sosem mango jeszczenie robiłam Twoje Samanto wyglądają niezwykle apetycznie i elegancko ,zresztą wszystko co nam prezentujesz jest niwzwykle wyszukane ,smaczne i eleganko podane
    ,pozdrawiam

    Polubienie

  4. ugotujmyto.pl 12 listopada 2014 / 18:03

    Mam nadzieję, że będę miała okazję przyrządzić to danie, bo strasznie kusząco wygląda 🙂

    Polubienie

  5. zjedz_mnie 13 listopada 2014 / 10:58

    Wygląda bardzo zachęcająco, a że połączenie owoców z mięsem nie napawa mnie strachem (też lubię), na pewno skorzystam z Twojej propozycji 🙂

    Polubienie

  6. szewczyk 3 grudnia 2014 / 13:24

    ależ smacznie się prezentuje, a na polędwiczki polałabym sos salsa mexicana develey – pyszne i szybkie danie, to mi się podoba :)!

    Polubienie

  7. Malinoska 8 stycznia 2017 / 08:06

    Tak podanych polędwiczek nigdy nie jadłam. Wyglądają wyśmienicie. Uwielbiam mango, ale nigdy bym nie przypuszczała, że można je tak przyrządzić. Ostatnio jadłam mule w winie i też byłam zaskoczona ich smakiem. Chyba muszę poszerzyć swoją wiedzę kulinarną. Pozdrawiam serdecznie!

    Polubienie

  8. Magda 14 września 2017 / 19:47

    Z czym można podawać takie polędwiczki? WYbróbowałam już z frytkami z batatów (pycha!) ale szukam jeszcze innych alternatyw:)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s