Przepyszny, wykwintny obiad, który możecie podać na uroczyste spotkania. Polędwiczki wieprzowe najlepiej medaliony, tutaj doskonale się sprawdzą, podane w miodowym sosie z mango, soku pomarańczowego z zielonym pieprzem.
Doskonała kwintesencja smaków. Słodycz mango, pomarańcza i miodu swietnie równoważy ostrość zielonego pieprzu. Jeśli lubicie łączyć owoce z mięsem, to jest idealne danie .
Przepyszne, wyrafinowane smaki dla prawdziwych smakoszy.
Składniki:
- 1 mango
- 1 pomarańcza
- 1 mała biała cebula
- 60 g masła
- 1,5 łyżki miodu naturalnego
- 1 łyżka zielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 6 szt. medalionów wieprzowych lub 600 g polędwicy
- 2 łyżki oleju roślinnego
- kilka listków świeżej mięty
Wykonanie:
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle z łyżką oleju.
- Dodać pokrojonego w kostkę mango, startą skórkę z pomarańcza, miód i sok, wymieszać.
- Gotować na małym ogniu przez 5 minut do niewielkiego odparowania płynu.
- Następnie dodać zielony pieprz i połączyć ze składnikami.
- Medaliony oprószyć solą i pieprzem, posmarować olejem z obu stron i smażyć na patelni grillowej lub ruszcie z obu stron przez 4 minuty, następnie przełożyć do sosu z mango i dusić pod przykryciem przez 5 minut.
- Na talerz wyłożyć sos z mango, na wierzch polędwiczki.
- Udekorować liskami świeżej mięty.
Smacznego 🙂
20 odpowiedzi na “Polędwiczki w sosie mango z zielonym pieprzem”
Wybornie to wygląda 🙂
PolubieniePolubienie
Pięknie podane.
PolubieniePolubienie
Oprócz pieprzu, całość zjadam ze smakiem, polędwiczki pięknie wysmażone 🙂
PolubieniePolubienie
Wspaniałe polędwiczki, pycha 🙂
PolubieniePolubienie
O matko i córko!
Najlepiej to wpadłabym zaraz w lodówkę, jedynie myśl – „Jedz mniej, bramy raju są wąskie” mnie jeszcze na miejscu trzyma…………….. 🙂
PolubieniePolubienie
Ale one smacznie wyglądają! Świetny przepis! 🙂
PolubieniePolubienie
Niezwykle apetyczne i aromatyczne danie…z sosem z mango cudowne,jestem oczarowana 😉
PolubieniePolubienie
Wspaniale podane danie, szkoda, ze mogę sobie tylko wyobrazić jego pyszny smak 🙂
PolubieniePolubienie
ciekawa propozycja, oryginalny smak!
PolubieniePolubienie
uwielbiam wszelakie mięsa z owocami robie czesto są pyszne ,ale z sosem mango jeszczenie robiłam Twoje Samanto wyglądają niezwykle apetycznie i elegancko ,zresztą wszystko co nam prezentujesz jest niwzwykle wyszukane ,smaczne i eleganko podane
,pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Mam nadzieję, że będę miała okazję przyrządzić to danie, bo strasznie kusząco wygląda 🙂
PolubieniePolubienie
Zapraszam do przygotowania, wyjątkowe danie i przepyszne smaki 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda bardzo zachęcająco, a że połączenie owoców z mięsem nie napawa mnie strachem (też lubię), na pewno skorzystam z Twojej propozycji 🙂
PolubieniePolubienie
Ojj, to musi smakować obłędnie!
PolubieniePolubienie
ależ smacznie się prezentuje, a na polędwiczki polałabym sos salsa mexicana develey – pyszne i szybkie danie, to mi się podoba :)!
PolubieniePolubienie
Oczywiście z sosem też pyszne. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Tak podanych polędwiczek nigdy nie jadłam. Wyglądają wyśmienicie. Uwielbiam mango, ale nigdy bym nie przypuszczała, że można je tak przyrządzić. Ostatnio jadłam mule w winie i też byłam zaskoczona ich smakiem. Chyba muszę poszerzyć swoją wiedzę kulinarną. Pozdrawiam serdecznie!
PolubieniePolubienie
Koniecznie warto wypróbować. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Z czym można podawać takie polędwiczki? WYbróbowałam już z frytkami z batatów (pycha!) ale szukam jeszcze innych alternatyw:)
PolubieniePolubienie
Własciwie z czym kto lubi np. z kaszą, ryżem, ziemniakami …
PolubieniePolubienie