Ciasto z karmelizowanymi sliwkami


Ciasto biszkoptowe z przepysznie karmelizowanymi sliwkami, to niezwykle smaczna propozycja ciast z owocami. Delikatny, mięciutki  biszkopt i jakże wyjątkowo pyszne sliwki z nutą karmelową. Można uzyć sliwek węgierek lub renklod, oba gatunki swietnie się nadają do tego typu ciasta.

Doskonałe ciasto do popołudniowej herbaty. Zapraszam 🙂

Ciasto z karmelizowanymi sliwkami

Składniki:

  • 320 g /2 szklanki/ mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g drobnego cukru
  • 4 jaja
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek mleka
  • 35 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 kg sliwek

Ciasto z karmelizowanymi sliwkami

Wykonanie:

  1. Sliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki.
  2. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą gęstą masę, dodać olej, zmiksować.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z utartą masą, dolewając mleko.
  4. Formę tortową o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Przełożyć ciasto do formy, na wierzchu rozłożyć połowę sliwek, lekko wciskając.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 st. C, przez 45 minut.
  7. Pod koniec pieczenia ok. 15 minut dodać pozostałe sliwki.
  8. Posmarować roztopionym masłem i posypać brązowym cukrem.
  9. Po dodaniu sliwek piec nad górną grzałką w piekarniku.

Smacznego 🙂

Ciasto z karmelizowanymi sliwkami

 

14 myśli w temacie “Ciasto z karmelizowanymi sliwkami

  1. Natalia 8 października 2014 / 00:51

    Biszkopcik i takie wspaniałe śliweczki – cudowne połączenie!

    Polubienie

  2. Michał 8 października 2014 / 20:49

    Mniam.Pamiętam jak podobne robiła moja babcia . Śliwki lekko kwaskowe a ciasto słodkawe lekko fantastyczne połączenie. Oprócz tego ciasto mokre i można je jeść cały czas. Pozdrawiam gorąco Panią prosimy o więcej

    Polubienie

    • Jolanta Starys 9 października 2014 / 13:12

      Zgadza się, ciasto jest także doskonałe po dwóch dniach. Dziękuję za miły komentarz i zapraszam do odwiedzin 🙂

      Polubienie

  3. Dorota;) 9 października 2014 / 08:50

    Lekkie ciasto w towarzystwie jakże królewskiej śliwki…prezentuje się cudnie 🙂

    Polubienie

  4. judik 10 października 2014 / 13:55

    Pyszne! I jak fajnie, że śliwki są karmelizowane 🙂

    Polubienie

  5. chcę jeść 21 października 2014 / 11:36

    Pokroiłam węgierki troszkę drobniej, część wepchnęłam w ciasto. Pyszne, pyszne! Ciasto bardzo delikatne 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s