Ciasto waniliowe z budyniem i gruszką


Ciasto w klasycznym stylu. Tradycyjne, lekkie z aromatyczną wanilią, kremowym budyniem i słodką gruszką.

Łatwe w przygotowaniu, tanie i niezwykle aromatyczne. Wspaniałe na poczęstunek dla gości do kawy.

Zapraszam !

Ciasto waniliowe z budyniem i gruszką

Składniki na ciasto:

  • 180 g miękkiego masla
  • 150 g drobnego cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 160 ml mleka /temp. pokojowa/

Ciasto waniliowe z budyniem i gruszką

 

Składniki na masę budyniową:

  • 3 łyżki proszku budyniowego
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 1 laska wanilii

oraz:

  • 1 duża gruszka
  • 20 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru brązowego

Ciasto waniliowe z budyniem i gruszką

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  2. Dodać po jednym jajku, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  3. Wlać mleko i utrzeć na jednolitą, puszystą masę.
  4. Mleko wymieszać z budyniem, cukrem i ziarenkami wanilii.
  5. Gotować przez 2 minuty, następnie wystudzić.
  6. Formę tortową o średnicy 21-22 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąka lub bułka tartą.
  7. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy i dodać połowę masy budyniowej, następnie dodać pozostałe ciasto i pozostałą masę budyniową.
  8. Na wierzchu ułożyć pokrojoną i obraną gruszkę.
  9. Gruszkę posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i cukrem.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 165 st. C przy zastosowaniu termo obiegu /grzałka górna i dolna/, przez ok. 1 godziny, do zarumienienia.
  11. Po upieczeniu ostudzić odwrócone.

Smacznego 🙂

Ciasto waniliowe z budyniem i gruszką

 

21 myśli w temacie “Ciasto waniliowe z budyniem i gruszką

  1. Dorota;) 16 września 2014 / 09:52

    Puszysty biszkopt i te gruszki w towarzystwie wanilii…mmm coś cudownego…bardzo lubię tego rodzaju desery, delikatne i wilgotne 😉

    Polubienie

  2. Ewa J. 16 września 2014 / 16:44

    Fantastyczny przepis! I wydaje się łatwy więc jak będę mieć gości pod koniec września to na nich to wytestuje.

    Polubienie

  3. Natalia 17 września 2014 / 00:46

    Ale nabrałam ochoty na takie budyniowe ciasto! Świetnie wygląda

    Polubienie

  4. Majka 17 września 2014 / 14:39

    Witam Samanto ,ależ stęskniłam się za Tobą i Twoimi wyrafinowanymi przepisami .Jak zwykle u Ciebie pięknie i smacznie ,aż ślinka cieknie. Już wróciłam będę śledzić na bieżąco.Gorąco pozdrawiam
    .Majka.

    Polubienie

  5. napiecyku 17 września 2014 / 23:13

    Aż u mnie zapachniało gruszkowym ciastem, żałuję, że nie jadłam kolacji 🙂

    Polubienie

  6. martagotuje 23 września 2014 / 19:48

    Wanilia, gruszki i budyń, czego chcieć więcej 🙂

    Polubienie

  7. Iwona 27 września 2014 / 10:41

    Budyn i gruszki splynely mi na sam spod ciasta. Co zrobilam nie tak? Poza tym u mnie wpiekarniku jest ALBO termoobieg ALBO grzalka dolna i gorna:)

    Polubienie

    • Jolanta Starys 1 października 2014 / 09:23

      Ojej, no przykro mi. Coz mogę doradzić ? Może konsystencja budyniu była za rzadka. Powinien być gęsty i zimny. Proszę próbować, życzę udanych wypieków 🙂

      Polubienie

  8. ewelina 6 października 2014 / 20:02

    Tkie ciacha to nie tylko lubie jesc, ale i tez robic….;-)

    Polubienie

  9. konrad560 26 października 2014 / 08:31

    Zawsze jak wchodzę, na tego typu blogi i widzę takie smakołyki jak w tym przypadku to muszę powiedzieć, że kończy się to w większości przypadkó sprawdzeniem danego deseru w praktyce. Swoje ulubone dania już mam teraz szukam kilku deserów, które mógłbym wykorzystywać prywatnie u siebie w kuchni. Wydaje mi się, że ten będzie na liście moich deserów.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s