Ciasto drożdżowe ze sliwkami


Lekkie, puszyste, pachnące wanilią i cynamonem ze sliwkami ciasto drożdżowe z kruszonką, takie tradycyjne, domowe, najlepsze.

Każdy na pewno się skusi by spróbować na podwieczorek, czy do kawy. Zapraszam 🙂

Ciasto drożdżowe ze sliwkami

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 65 g masła
  • 1 jajo
  • 1 białko
  • 200 lub 220 ml letniego mleka
  • 1 kg sliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamanu

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 2 łyżki cukru

Ciasto drożdżowe ze sliwkami

Wykonanie:

  1. Drozdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru dodać 3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę z solą przesiać, dodać wyrośnięte drożdże.
  3. Cukry utrzeć z jajkiem i białkiem i dodać do ciasta oraz roztopione masło i mleko.
  4. Wyrabiać przez 5 minut, następnie przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić.
  6. Rozwałkować  na prostokąt o wymiarach formy do pieczenia.
  7. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką.
  8. Sliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
  9. Ułożyć na ciescie, dociskając lekko.
  10. Posypać sliwki 2-3 łyżkami cukru waniliowego wymieszanym z 1/2 łyżeczką cynamonu.
  11. Następnie posypać kruszonką.
  12. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  13. Piekarnik nagrzać do  temp. 200 st. C, po włożeniu ciasta zmniejszyć temp. do 185 st. C, piec przez 30 minut lub do zarumienienia.

Wykonanie kruszonki:

  1. Mąkę rozetrzeć z masłem i cukrem.
  2. Jeśli się klei, dodać jeszcze odrobinę maki, jeśli jest za sucha, odrobinę masła.

Smacznego 🙂

Ciasto drożdżowe ze sliwkami

13 myśli w temacie “Ciasto drożdżowe ze sliwkami

  1. Majka 31 lipca 2014 / 10:43

    wygląda jak malowane ,ależ musi smakować ,a ten piękny kubeczek obok świetnie pasuje .Pozdrawiam

    Polubienie

  2. Natalia 1 sierpnia 2014 / 00:46

    Chętnie bym zjadła kawałeczek, jeszcze w tym sezonie nie jadłam śliwek

    Polubienie

  3. napiecyku 1 sierpnia 2014 / 11:37

    Lubię takie drożdżowe, ze śliwkami moje ulubione i kruszonka….pycha 🙂

    Polubienie

  4. gin 1 sierpnia 2014 / 17:03

    Zdecydowanie bym się skusiła, bo wygląda wspaniale 🙂

    Polubienie

  5. Dorota;) 5 sierpnia 2014 / 13:56

    Drożdżowe ciacho…smak dzieciństwa…pyszności 😉

    Polubienie

  6. ewelina 14 sierpnia 2014 / 11:50

    O tak, moje ulubione ciasto drozdzowe, choc lubie wszystkie owoce sezonowe w polaczeniu z drozdzowka, to przyznam sliwkaprezentuje sie baaardzo kuszaco…:-)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s