Ciasto kruche z jagodami


Proste ciasto w wykonaniu, raczej mało pracochłonne ale niestety wyśmienite, a to za sprawą przepysznych, aromatycznych jagód.  Dla urozmaicenia i wyrafinowanego smaku połączyłam jagody z bezą, która swietnie wchłonęła sok z świeżych owoców.

Przepyszne jagodowe smaki i  niezwykle kruche domowe ciasto z jagodami. Bardzo polecam !

Ciasto kruche z jagodami

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka smietany

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 180 g drobnego cukru
  • 0,5 litra jagód

Ciasto kruche z jagodami

Wykonanie:

  1. Do mąki dodać sól, cukier, proszek do pieczenia i kawałki zimnego masła.
  2. Połączyć składniki, rozcierając masło.
  3. Dodać żółtka i  można 1 łyżkę smietany.
  4. Zagniesć ciasto, 1/4 cz. ciasta zawinąć osobno w folię i wstawić do zamrażalki, pozostałe ciasto schłodzić w lodówce przez 20 minut.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno formy prostokątnej uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Białka ubić z cukrem na sztywną masę i dodać jagody, delikatnie wymieszać.
  7. Przełożyć masę jagodową na ciasto.
  8. Na wierzch piany zetrzeć na tarce zamrożone ciasto.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 st. C przez 40 minut, pod koniec pieczenia ok. 8 minut przełączyć na górną grzałkę.
  10. Pozostawić jeszcze ciasto w wyłączonym piekarniku przez ok. 10 minut.
  11. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Ciasto kruche z jagodami

 

 

19 myśli w temacie “Ciasto kruche z jagodami

  1. Michał 3 lipca 2014 / 08:07

    Wygląda pysznie. Kawałek ciasta z jagodami, do tego kawka i nawet kiedy pada człowiekowi jest miło 🙂

    Polubienie

  2. Dorota;) 3 lipca 2014 / 08:32

    Jagodowy rarytas pod cudnie puszystą pierzynką…wspaniałe połączenie, iście lekkie i letnie 😉

    Polubienie

  3. Magda C. 3 lipca 2014 / 09:08

    Najlepsze jest takie ciasto kruche z owocami, a jeszcze z jagodami… Mniam! ❤

    Polubienie

  4. magma 3 lipca 2014 / 09:16

    pyszny pomysł, też za mną chodzi ciasto jagodowe, chyba czas wykorzystać te owoce w kuchni:)

    Polubienie

  5. Majka 3 lipca 2014 / 15:40

    łaśnie kupiłam jagody i super że otworzylam Twoją stronę , już wiem co upiec Twoje wygląda przeapetycznie.

    Polubienie

  6. judik 6 lipca 2014 / 10:23

    Pyyycha! Uwielbiam kruche, a do tego moje ulubione jagody mmm 🙂

    Polubienie

  7. martagotuje 10 lipca 2014 / 19:10

    Uwielbiam kruche ciasto w połączeniu z owocami 🙂 super pomysł z bezą!

    Polubienie

  8. aga 11 lipca 2014 / 21:31

    A na jakiej wielkości blachę to pyszne ciacho?

    Polubienie

    • Jolanta Starys 12 lipca 2014 / 07:03

      Ja użyłam formy prostokątnej o wymiarach 18 cm x 26 cm, ale może Pani użyć większej, wówczas ciasto będzie cienkie. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  9. Ewelina 22 lipca 2014 / 21:11

    ciasto pycha, kruche, takie jak lubie i z lekko kwaskowatymi jagodkami, pysznosci

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s