Ciasto z truskawkami i budyniem


Jeśli lubicie ciasta kruche z owocami, to polecam ciasto z truskawkami i budyniem. Proste do wykonania, tradycyjne, popularne ciasto i przepyszne do kawy.

Póki jest sezon na truskawki zapraszam na wypieki i desery z tymi pysznymi owocami !

Ciasto z truskawkami i budyniem

Składniki:

  • 460 g mąki tortowej
  • 160 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej smietany lub kefiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ok. 400 g świeżych truskawek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 850 ml mleka + 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Ciasto z truskawkami i budyniem

Wykonanie:

  1. Mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, cukrem i kawałkami masła przetworzyć w malaksarze lub połączyć ręcznie.
  2. Dodać jajko, żółtka i smietanę lub kefir.
  3. Zagniesć ciasto, uformować kulę, następnie 1/3 ciasta oddzielić, zawinąć w folię i schłodzić w zamrażalce.
  4. Pozostałe ciasta zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.
  5. Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć formę, nakłuć widelcem i podpiec w temp. 190 st. C, przez 15 minut.
  7. Odstawić do wystudzenia, następnie posypać bułką tartą.
  8. Budynie ugotować w 850 ml mleka, lekko przestudzić.
  9. Truskawki przekroić na połówki i wyłożyć na podpieczony spód.
  10. Na truskawki wylać ugotowany ciepły budyń.
  11. Ciasto zamrożone zetrzeć na grubych oczkach i dodać na budyń.
  12. Piec w temp. 180 st. C przez 30 minut, przed końcem pieczenia przełączyć na górną grzałkę.
  13. Upieczone posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Ciasto z truskawkami i budyniem

 

 

14 myśli w temacie “Ciasto z truskawkami i budyniem

  1. napiecyku 5 czerwca 2014 / 22:01

    Musze spróbować, jeszcze nie jadłam z budyniem….i jak tu się odchudzić ??

    Polubienie

  2. Dorota;) 6 czerwca 2014 / 08:28

    Obłędnie truskawkowe ciacho pod waniliową kołderką…wygląda wyśmienicie 😉

    Polubienie

  3. gin 7 czerwca 2014 / 18:59

    Dla mnie sezon na truskawki mógłby się nigdy nie kończyć – uwielbiam!
    A ciacho wygląda bajecznie 🙂

    Polubienie

  4. ewelina 7 czerwca 2014 / 21:10

    kruche ciasta w polaczeniu z owocami i masa budyniowa to jest to. lato mogloby sie nie konczyc, truskawki, mmmm..

    Polubienie

  5. martagotuje 26 czerwca 2014 / 18:34

    Jedno z najlepszych połączeń 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s