Ciasto migdałowe z truskawkami



Truskawki i migdały, to klasyczne połączenie smaków. Choć sezon na te przepyszne owoce dopiero się zaczął możemy już przygotować wspaniałe ciasta i desery.

Już dziś zapraszam na cudowne ciasto migdałowe z truskawkami i czekoladą. Wspaniały deser dla miłośników truskawek i czekolady.

Ciasto migdałowe z truskawkami

Składniki:

  • 220 g drobnego cukru
  • 1 szklanka zblanszowanych migdałów lub 250 g masy marcepanowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka esensji waniliowej
  • 160 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g świeżych truskawek
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych

Ciasto migdałowe z truskawkami

 

Wykonanie:

  1. Masę marcepanową lub migdały zmielić z cukrem.
  2. Dodać miękkie masło i starannie utrzeć.
  3. Następnie dodać po 1 jajku, wanilię i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  4. Przelać ciasto do formy tortowej o wymiarach 24 cm.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 165 st. C, przez 45 minut lub do suchego patyczka.
  6. Ostudzić odwrócone na kratce metalowej.
  7. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i posmarować wierzch i boki ciasta.
  8. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na wierzch.
  9. Można polać 1 łyżką roztopioną białą czekoladą i posypać okruszkami migdałów.

Smacznego 🙂

Ciasto migdałowe z truskawkami


13 odpowiedzi na “Ciasto migdałowe z truskawkami”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Strona internetowa WordPress.com.

%d blogerów lubi to: