Grillowany ananas


Bardzo prosty do przygotowania na grillu ananas, polecam na deser zarówno dla dorosłych i dzieci.

Pysznie karmelizowany z dodatkiem aromatycznej mięty i podany z delikatnym dipem kokosowym smakuje wybornie. Swietna alternatywa dla mięs i warzyw z grilla.

Grillowany ananas

Składniki:

  • 1 swieży ananas
  • 200 g cukru brązowego Demerara
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • 60 g masła
  • sok z połowy cytryny
  • patyczki do szaszłyków

Składniki na dip kokosowy:

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Grillowany ananas

Wykonanie:

  1. Ananasa obrać, pokroić na podłużne kostki.
  2. Posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem oraz drobno pokrojoną miętą.
  3. W każdą kostkę wbić patyczek.
  4. Piec z każdej strony do zarumienienia.
  5. Przed podaniem polać sokiem z cytryny i posypać drobno pokrojonymi listkami mięty.
  6. Składniki na dip kokosowy wymieszać i podawać do grillowanego ananasa.

Uwaga !

Przed użyciem patyczków  należy je namoczyć w wodzie przez noc.

Smacznego 🙂

Grillowany ananas

 

13 myśli w temacie “Grillowany ananas

  1. Magda C. 30 kwietnia 2014 / 12:29

    Pyszny pomysł! Uwielbiam ananasa, a taki z grilla musi być mniam 🙂

    Polubienie

  2. Majka 30 kwietnia 2014 / 13:10

    super przekaska podczas odchudzania i nie tylko ,rewelacja.Oczywiscie wtedy nie dodajemy cukru – mówię o sobie.Majka.

    Polubienie

  3. Michał 30 kwietnia 2014 / 15:32

    Taki grillowany ananas doskonale smakuje z łososiem. Oczywiście bez dipu kokosowego, choć jakby się człowiek uparł 🙂 Świetny pomysł na lekką przekąskę.

    Polubienie

  4. Dorota;) 30 kwietnia 2014 / 17:19

    Cudowny! samo patrzenie na ananasa z deepem kokosowym przyprawia mnie o zawrót głowy! Dla prawdziwych ananasków;)

    Polubienie

  5. napiecyku 1 Maj 2014 / 21:54

    Muszę spróbować tego ananasa, sezon grillowy przed nami…na pewno zrobię : )

    Polubienie

  6. Ewelina 2 Maj 2014 / 13:56

    Przepysznie wygladaja te szaszlyki na slodko. Musza byc znakomite.

    Polubienie

  7. ugotujmyto.pl 10 Maj 2014 / 17:47

    Zakochałam się w nim!!!! Na pewno zagości w tym roku na naszym stole…. jeśli tyko pogoda nam dopisze…

    Polubienie

  8. Evi 30 Maj 2014 / 08:33

    Nigdy takiego nie jadłam, a pewnie jest świetny i jako dodatek do wytrawnych i słodkich dań 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s