Roladki z bakłażana


Bakłażan lub Oberżyna jest obok fasoli jedynym warzywem, które na surowo jest niejadalne. Jego smak potęguje się dopiero podczas gotowania. Nie można sobie wyobrazić bez niego np. „Ratatouille”. Dobry jest także na pizzy, a pokrojony w plastry smażony na oleju lub panierowany w maśle może smiało konkurować ze stekiem.

Tymczasem chciałam polecić w formie roladek z bakłażana, wypełnionym serem ricotta, z parmezanem, mozzarellą i pomidorami. Doskonała przystawka do mięs lub wegetariańskie danie obiadowe.

Roladki z bakłażana

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 500 g sera ricotty
  • 1/2 szklanki bazylii
  • 1/4 szklanki szczypiorku
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • 60 g mozzarelli
  • 300 ml sosu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • olej lub masło do smażenia

Roladki z bakłażana

Propozycja dania obiadowego : roladki z bakłażana z panierowanym stekiem wieprzowym i polentą z serem niebieskim.

Wykonanie:

  1. Bakłażana pokroić na plastry, posmarować olejem z każdej strony i zapiec w piekarniku w temp. 200 st. C, przez 15 minut lub do zarumienienia. Można także smażyć na patelni.
  2. Ser, bazylię, szczypior i parmezan doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  3. Na każdy plaster bakłażana nakładać 1-2 łyżki farszu serowego.
  4. Zwinąć w roladki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać kawałki mozzarelli i polać sosem pomidorowym.
  5. Piec w temp. 180 st. C, przez 35 minut.
  6. Przed podaniem posypać listkami bazylii lub szczypiorkiem.
  7. Podawać na ciepło.

Smacznego 🙂

Roladki z bakłażana

15 myśli w temacie “Roladki z bakłażana

  1. Dorota;) 28 kwietnia 2014 / 18:45

    Kremowy farsz otulony bakłażanem w towarzystwie jakże aromatycznych ziół…pyszności 😉

    Polubienie

  2. Majka 28 kwietnia 2014 / 18:50

    Obbydwoje z mężem uwielbiamy bakłażany w każdej postaci ,Twoje wyglądają mega apetycznie.Pozdrawiam .Majka.

    Polubienie

  3. martagotuje 28 kwietnia 2014 / 23:13

    Jakie piękne zmiany na stronie 🙂 a roladki wyglądają jak zwykle idealnie i na pewno tak smakują 🙂

    Polubienie

  4. Kasia 29 kwietnia 2014 / 13:41

    Wow! Twoje bakłażany prezentują się bardzo apetycznie! Dobra alternatywa dla sałatki 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

    Polubienie

  5. Natalia 30 kwietnia 2014 / 00:58

    Ale u Ciebie się pięknie zrobiło! Bardzo podobają mi się zmiany 🙂 a roladki muszą być pyszne!

    Polubienie

  6. Ewelina 2 Maj 2014 / 14:00

    Roladki z baklazana ekstra. Chetnie sprobuje tej propozycji;-)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s