Brownies z orzechami


Czekoladowe ciasteczka, tak bardzo popularne w kuchni amerykańskiej i sławne na całym swiecie. Podobno powstały w wyniku pomyłki, bowiem zapomniano do ciasta dodać proszku do pieczenia. Okazało się jednak, że wyszły znakomite.

Mocno czekoladowe, genialnie wilgotne i perfekcyjnie orzechowo pyszne. To czekoladowe brownies z orzechami.

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 140 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 3 jaja
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 125 ml smietany 22% lub 30%
  • 70 g orzechów laskowych

Wykonanie:

  1. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić na 5 minut.
  2. Jajka ubić z cukrem i wanilią do otrzymania jasnej masy.
  3. Dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę.
  4. Mąkę wymieszać z solą i kakao, dodać do masy oraz smietanę i  kawałki orzechów wloskich. Można dodać 1 łyżkę rumu.
  5. Formę kwadratową o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Przełożyć ciasto i piec w temp. 165 st. C, przez 35 lub 40 minut.
  7. Ostudzone brownies posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą /50 g/ i pokroić na kwadraty.

Smacznego 🙂

20 myśli w temacie “Brownies z orzechami

  1. Michał 26 kwietnia 2014 / 09:44

    Idealne ciasto do sobotniej, porannej kawy. Wygląda przepysznie!

    Polubienie

  2. Dorota;) 26 kwietnia 2014 / 12:37

    To raj dla podniebienia i energia na cały dzień…brzmi jak hasło reklamowe, ale takie właśnie jest czekoladowe brownie i do tego z moimi ulubionymi orzechami 😉 pyszności !

    Polubienie

  3. Majka 26 kwietnia 2014 / 15:53

    Ależ eleganckie te ciasteczka i na pewno pysznie smakują .Pozazdrościć talentu .Pozdrawiam Majka.

    Polubienie

  4. Nemi 26 kwietnia 2014 / 19:36

    Dawno go nie jadłam, muszę go wreszcie upiec;) Ale do tego czasu częstuję się tą pyszną kosteczką;)

    Polubienie

  5. Dieta moja pasja. 26 kwietnia 2014 / 20:06

    Biedna Pani Brown zapomniała dodać do ciasta spulchniacza i nie wiedziała, że z tego wyjdzie taki hicior. Bardzo lubię tego zakalca, Jola podrzuć ze dwa kawałeczki. 🙂

    Polubienie

  6. madlene17 27 kwietnia 2014 / 12:26

    Wow, jaki mają instensywny, czekoladowy kolor! Aż ślinka cieknie:) Pozdrawiam ciepło:)

    Polubienie

  7. martagotuje 28 kwietnia 2014 / 23:14

    Jedno z moich ulubionych ciast, wspaniale Ci wyszło 🙂

    Polubienie

  8. Kasia 29 kwietnia 2014 / 13:44

    Jeden kwadracik brownie to zdecydowanie za mało! Aż ślinka leci!
    Ps. Ładne zmiany na blogu, Gratuluję! 🙂

    Polubienie

  9. Ewelina 2 Maj 2014 / 14:04

    Nie ma to jak solidna porcja czekoladowego ciacha, mmm.. kuszaca ta kosteczka.

    Polubienie

  10. Aga 11 Maj 2014 / 21:59

    Od niedawna zasmakowałam w brownies, a w Twoim wykonaniu jak zwykle obłędny!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s