Tort Raffaello


Tort niesamowicie delikatny o smaku kokosowym z eleganckimi czekoladkami Raffaello i francuskim kremem brulee. To torcik okazjonalny, na urodziny mojej córki Dorotki.

Polecam z przyjemnoscią dla każdego, kto lubi egzotyczne, kokosowe  smaki.

Tort Raffaello

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj /oddzielnie żółtka i białka/
  • 160 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 6 łyżek oleju roslinnego
  • 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki płaskie mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem brulee:

  • 500 ml smietany kremowej 30%
  • 7 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej lub waniliowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

oraz:

  • 200 g czekoladek Raffaello
  • 160 g wiórków kokosowych
  • 125 ml likieru Malibu
  • sok z jednej cytryny
  • wisienki w zalewie

Tort Raffaello

Wykonanie biszkoptu:

  1. Białka z solą ubić i w trakcie dodawać po małej porcji cukru, następnie po jednym żółtku i olej, wszystko zmiksować.
  2. Mąki z proszkiem wymieszać i przesiać do ubitej masy, łącząc na dwa razy, delikatnie wymieszać.
  3. Formę tortową o wymiarach 26 cm wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką.
  4. Przelać masę i piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C, przez 35 minut lub do suchego patyczka.
  5. Zaraz po upieczeniu wyłożyć odwrotnie na kratkę i wystudzić.
  6. Przekroić na trzy blaty, każdy nasączyć likierem z wodą i cytryną.
  7. Przełożyć kremem brulee, na krem rozłożyć pokrojone kawałki pralinek Raffaello.
  8. Wierzch i boki tortu posmarować cienką warstwą kremu i posypać wiórkami kokosowymi.
  9. Udekorować kilkoma pralinkami Raffaello i wisienkami.
  10. Przed podaniem schłodzić co najmniej 1 godzinę.

Wykonanie kremu brulee:

  1. Smietanę wlać do garnka doprowadzić do wrzenia, odstawić.
  2. Żółtka ubić z cukrem i aromatem na puszystą, jasną masę, dodać mąkę, zmiksować.
  3. Cienki strumieniem wlewać gorącą smietanę do ubitej masy ciągle mieszając.
  4. Przelać ponownie masę do czystego garnka i gotować do zgęstnienia.
  5. Po czym całkowicie wystudzić.
  6. Do zimnego kremu dodać 2-3 łyżki wiórków kokosowych, wymieszać.

Smacznego 🙂

Tort Raffaello

 

 

 

18 myśli w temacie “Tort Raffaello

  1. Dorota;) 4 kwietnia 2014 / 19:56

    Kokosowy, wiórkowy, raffaellkowy…najpiękniejszy 😉 Boski 😉

    Polubienie

  2. Majka 4 kwietnia 2014 / 21:20

    100 LAT DLA DOROTKI. Tort uwielbiam mogę zjeść każdą ilość.Caluski , Majka.

    Polubienie

  3. martagotuje 4 kwietnia 2014 / 21:37

    Wszystkiego najlepszego dla Córki 🙂 Również przymierzam się do podobnego tortu 😀

    Polubienie

  4. voncologne 4 kwietnia 2014 / 22:14

    Ojej kobieto! Litości nie masz…. Co wejdę na Twój blog, to dostaję ślinotoku…
    Spróbowałam sobie wyobrazić smak tego tortu, bo coś mi się wydaje, że nie tylko Twojej Dorotce smakował (lubią go chyba wszystkie Doroty! hihihi!)

    Polubienie

  5. gin 5 kwietnia 2014 / 12:37

    Mmm, wygląda fantastycznie 🙂
    Najlepsze życzenia dla jubilatki 🙂

    Polubienie

  6. kulinarna148 5 kwietnia 2014 / 13:31

    Wszystkiego najlepszego dla Córki 🙂
    Torcik genialny, musiał z pewnością wszystkim smakowc.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    Polubienie

  7. lutka40 5 kwietnia 2014 / 22:24

    GDYBY TO BYŁ MÓJ TORT ( MARZENIE !!!) TO ????
    SZKODA BYŁOBY MI ZJEŚC I TYLE .

    Polubienie

  8. Aga 6 kwietnia 2014 / 19:47

    Wygląda obłędnie, moje ulubione smaki! Najlepsze życzenia dla Córki 🙂

    Polubienie

  9. napiecyku 6 kwietnia 2014 / 21:23

    Lubię takie kokosowe smaki, uściski dla córeczki…dużo szczęścia w życiu 🙂

    Polubienie

  10. Emilka 10 kwietnia 2014 / 17:28

    Droga Jolu, trafiłaś w mój gust smakowy idealnie, dałabym się pokroić za smak i zapach kokosu, a Twój tort z przyjemnością przygotuję dla siebie i ewentualnie podzielę się z innymi łasuchami, którzy tylko czekają na słodkie nowości w moim wykonaniu 😉 DZIĘKI!!! Pozdrawiam wiosennie i ciepło! 🙂

    Polubienie

  11. Katarzyna 16 kwietnia 2014 / 11:53

    świetnie wygląda i na pewno tak smakuje:) bardzo lubię wypieki z dodatkiem kokosów!
    pozdrawiam

    Polubienie

  12. Ewelina 2 Maj 2014 / 14:36

    Co za kokosowa przyjemnosc… a z kremem brulee to juz raj..

    Polubienie

  13. Iwona 8 Maj 2014 / 13:16

    Witam , czy można zastąpić czymś likier Malibu albo go pominąć?

    Polubienie

    • Jolanta Starys 9 Maj 2014 / 10:51

      W zasadzie należało by dodać, ale jeśli Pani przygotowuje dla dzieci tort, to oczywiście trzeba pominąć. Likier Malibu można zastąpić likierem Coquito. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s