Tort niesamowicie delikatny o smaku kokosowym z eleganckimi czekoladkami Raffaello i francuskim kremem brulee. To torcik okazjonalny, na urodziny mojej córki Dorotki.
Polecam z przyjemnoscią dla każdego, kto lubi egzotyczne, kokosowe smaki.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj /oddzielnie żółtka i białka/
- 160 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 6 łyżek oleju roslinnego
- 200 g mąki tortowej
- 3 łyżki płaskie mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem brulee:
- 500 ml smietany kremowej 30%
- 7 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka esencji migdałowej lub waniliowej
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
oraz:
- 200 g czekoladek Raffaello
- 160 g wiórków kokosowych
- 125 ml likieru Malibu
- sok z jednej cytryny
- wisienki w zalewie
Wykonanie biszkoptu:
- Białka z solą ubić i w trakcie dodawać po małej porcji cukru, następnie po jednym żółtku i olej, wszystko zmiksować.
- Mąki z proszkiem wymieszać i przesiać do ubitej masy, łącząc na dwa razy, delikatnie wymieszać.
- Formę tortową o wymiarach 26 cm wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką.
- Przelać masę i piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C, przez 35 minut lub do suchego patyczka.
- Zaraz po upieczeniu wyłożyć odwrotnie na kratkę i wystudzić.
- Przekroić na trzy blaty, każdy nasączyć likierem z wodą i cytryną.
- Przełożyć kremem brulee, na krem rozłożyć pokrojone kawałki pralinek Raffaello.
- Wierzch i boki tortu posmarować cienką warstwą kremu i posypać wiórkami kokosowymi.
- Udekorować kilkoma pralinkami Raffaello i wisienkami.
- Przed podaniem schłodzić co najmniej 1 godzinę.
Wykonanie kremu brulee:
- Smietanę wlać do garnka doprowadzić do wrzenia, odstawić.
- Żółtka ubić z cukrem i aromatem na puszystą, jasną masę, dodać mąkę, zmiksować.
- Cienki strumieniem wlewać gorącą smietanę do ubitej masy ciągle mieszając.
- Przelać ponownie masę do czystego garnka i gotować do zgęstnienia.
- Po czym całkowicie wystudzić.
- Do zimnego kremu dodać 2-3 łyżki wiórków kokosowych, wymieszać.
Smacznego 🙂
18 odpowiedzi na “Tort Raffaello”
Kokosowy, wiórkowy, raffaellkowy…najpiękniejszy 😉 Boski 😉
PolubieniePolubienie
100 LAT DLA DOROTKI. Tort uwielbiam mogę zjeść każdą ilość.Caluski , Majka.
PolubieniePolubienie
Wszystkiego najlepszego dla Córki 🙂 Również przymierzam się do podobnego tortu 😀
PolubieniePolubienie
Ojej kobieto! Litości nie masz…. Co wejdę na Twój blog, to dostaję ślinotoku…
Spróbowałam sobie wyobrazić smak tego tortu, bo coś mi się wydaje, że nie tylko Twojej Dorotce smakował (lubią go chyba wszystkie Doroty! hihihi!)
PolubieniePolubienie
Wspaniały ,dzieło sztuki kulinarnej!!!.
PolubieniePolubienie
Mmm, wygląda fantastycznie 🙂
Najlepsze życzenia dla jubilatki 🙂
PolubieniePolubienie
Wszystkiego najlepszego dla Córki 🙂
Torcik genialny, musiał z pewnością wszystkim smakowc.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
PolubieniePolubienie
GDYBY TO BYŁ MÓJ TORT ( MARZENIE !!!) TO ????
SZKODA BYŁOBY MI ZJEŚC I TYLE .
PolubieniePolubienie
Wygląda obłędnie, moje ulubione smaki! Najlepsze życzenia dla Córki 🙂
PolubieniePolubienie
Lubię takie kokosowe smaki, uściski dla córeczki…dużo szczęścia w życiu 🙂
PolubieniePolubienie
Boski!!!! Najlepsze życzenia dla mojej imienniczki :)!
PolubieniePolubienie
Wspaniały, zjadłabym z rozkoszą 🙂
PolubieniePolubienie
Wspaniały tort, raffello ubóstwiam 🙂
PolubieniePolubienie
Droga Jolu, trafiłaś w mój gust smakowy idealnie, dałabym się pokroić za smak i zapach kokosu, a Twój tort z przyjemnością przygotuję dla siebie i ewentualnie podzielę się z innymi łasuchami, którzy tylko czekają na słodkie nowości w moim wykonaniu 😉 DZIĘKI!!! Pozdrawiam wiosennie i ciepło! 🙂
PolubieniePolubienie
świetnie wygląda i na pewno tak smakuje:) bardzo lubię wypieki z dodatkiem kokosów!
pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Co za kokosowa przyjemnosc… a z kremem brulee to juz raj..
PolubieniePolubienie
Witam , czy można zastąpić czymś likier Malibu albo go pominąć?
PolubieniePolubienie
W zasadzie należało by dodać, ale jeśli Pani przygotowuje dla dzieci tort, to oczywiście trzeba pominąć. Likier Malibu można zastąpić likierem Coquito. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie