Sernik bananowy z czekoladą


To bardzo prosty sernik do przygotowania o intensywnym smaku bananów. Cudowny smak, niezwykle wilgotny i przepysznie smakuje.

Możecie podać z czekoladą gorzką, mleczną lub białą, pokroić w kostki dla finezyjnego wyglądu lub zwyczajnie w trójkąty. Polecam na deser do kawy.

Sernik bananowy z czekoladą

Składniki:

  • 250 g kruchych herbatników
  • 65 g roztopionego masła
  • 850 g sera trzykrotnie zmielonego
  • 145 g drobnego cukru
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g czekolady

Sernik bananowy z czekoladą

Wykonanie:

  1. Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło wymieszać do połączenia ciastek.
  2. Formę tortową o wymiarach 24 cm wysmarować olejem i wyłożyć dno masą ciastkową, dociskając dnem szklanki.
  3. Schłodzić 20 minut.
  4. Zmiksować pozostałe składniki, banany rozetrzeć widelcem, oprócz czekolady.
  5. Wyłożyć na przygotowany spód i piec w temp. 180 st. C, przez 55 minut.
  6. Odstawić do wystudzenia, następnie zimny polać roztopioną czekoladą.

Smacznego 🙂

Sernik bananowy z czekoladą

 

 

16 myśli w temacie “Sernik bananowy z czekoladą

  1. Dorota;) 2 kwietnia 2014 / 22:59

    Smakowite serowe kosteczki…i ten banan mmm pyszności 😉

    Polubienie

  2. Majka 3 kwietnia 2014 / 16:14

    Musi smakować wyśmienicie serniki bardzo lubię a jeszcze z bananami to istna rozkosz dla podniebienia.Mocno ściskam .Majka.

    Polubienie

  3. martagotuje 4 kwietnia 2014 / 21:37

    Pięknie wygląda, aż ślinka cieknie! 🙂

    Polubienie

  4. Dieta moja pasja. 6 kwietnia 2014 / 19:08

    Od dziecka mam uraz do ciast na grubym spodzie. Moja mama się miłowała w takich pajdach. Dlatego zawsze robię bez spodu, a jeśli już to bardzo cienki. Twój Joluś jest wymarzony :)))

    Polubienie

  5. Kasia 10 kwietnia 2014 / 21:50

    Jestem nim zauroczona! Z uwagi na to, że uwielbiam herbatniki, banany i czekoladę to ciasto jest idealne dla mnie! Zapisuję! Pozdrawiam! 🙂

    Polubienie

  6. Katarzyna 16 kwietnia 2014 / 11:54

    chętnie ukradłabym Ci jeden kawałek, wpasowałby się idealnie do mojej popołudniowej kawy:)

    Polubienie

  7. dittrich 20 kwietnia 2014 / 12:28

    A nie trzeba dodawac proszku budyniowego? i trzyma sie? A twarog mozna zastapic kwarkiem bo u nas nie ma twarogu?

    Polubienie

    • Jolanta Starys 20 kwietnia 2014 / 13:25

      Można swieżym twarogiem, ale jeśli ma grudkowatą konsystencję należy zmielić. Ja nie dodałam budyniu, jednakże jeżeli ser jest rzadki powinno się dodać 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu. Wesołych Swiąt 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s