Sernik z lemon curd


Wiosenny sernik z ricotty, z lemon curd w syropie szafranowym z suszonymi morelami. Wyborny deser, imponujący smak zachwyci wszystkich smakoszy serników w orientalnych smakach.

Przepyszny sos cytrynowy, który w połączeniu z delikatną ricottą oddaje doskonały cytrusowy smak sernika, a w połączeniu z syropem szafranowym z dodatkiem kardamonu i  cynamonu przenosi nas w typowo indyjskie smaki.

Przepyszny, wiosenny deser w słonecznych kolorach.

Sernik z lemon curd

Składniki:

  • 750 g sera ricotty
  • 140 g drobnego cukru
  • 250 g lemon curd
  • 5 jaj
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Sernik z lemon curd

Składniki na syrop:

  • 60 g drobnego cukru
  • 300 ml wody
  • 3 łyżki brandy lub koniaku
  • 200 g suszonych moreli
  • 1 laska cynamonu
  • kilka ziaren kardamonu
  • 1/2 łyżeczki wątków szafranu

Sernik z lemon curd

Wykonanie:

  1. Morele zalać brandy lub koniakiem, dodać wątki szafranu, wymieszać, odstawić na 1 godzinę.
  2. Ser zmiksować z cukrem, dodać sok z cytryny, 125 ml lemon curd /przepis znajdziecie tutaj/, wanilię, po jednym jajku oraz przesianą mąkę.
  3. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
  4. Formę tortową o średnicy 21 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i przelać mieszaninę sera.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C, w połowie pieczenia zmniejszyć na 160 st. C i piec przez ok. 55 minut.
  6. Pozostawić na 1 godzinę w wyłączonym piekarniku.
  7. Następnie wystudzić.
  8. Wszystkie składniki na syrop umieścić w garnku i gotować przez 10 minut, następnie odstawić do wystudzenia.
  9. Zimny sernik polać kremem lemon curd, następnie syropem szafranowym i obłożyć morelami z syropu.
  10. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego 🙂

na podstawie zmodyfikowanego przepisu: Kuchnia Indyjska.

Sernik z lemon curd

19 myśli w temacie “Sernik z lemon curd

  1. Dorota;) 23 marca 2014 / 13:17

    Ależ słonecznie…puszysty serniczek w towarzystwie takich aromatów musi smakować niezwykle wyjątkowo 😉

    Polubienie

  2. Ewelina 23 marca 2014 / 14:04

    Radosny ten sernik, piekny sloneczny kolor, smak orientu, i juz sie buzia smieje, pozdrawiam

    Polubienie

  3. Majka 23 marca 2014 / 15:37

    cudny ,piękny ,wiosenny serniczek bardzo elegancki ,wytworny.,ależ musi smakować.Dużo słoneczka życzę. Majka.

    Polubienie

  4. napiecyku 23 marca 2014 / 22:27

    Jak zawsze dopracowany serniczek w Twoim wydaniu wygląda cudnie. Nie przepadam za smakiem szafranu, ale w serniku może smakuje inaczej-lepiej. Pozdrawiam:)

    Polubienie

    • Jolanta Starys 29 marca 2014 / 20:20

      Taka ilość jest mało wyczuwalna, ale jeśli nie lubisz, nie dodawaj. Dziękuję za miły komentarz 🙂

      Polubienie

  5. Emilka 25 marca 2014 / 11:14

    Słodki kawałeczek wiosny na talerzu, brawo za bogactwo smaku!!! Oczy same jedzą 😉

    Polubienie

  6. martagotuje 27 marca 2014 / 19:04

    Pięknie udekorowany i na pewno pyszny 🙂

    Polubienie

  7. Aga 6 kwietnia 2014 / 19:49

    Idealny! Aż nie wiem co powiedzieć, narobiłaś mi ochoty na sernik. Pozdrawiam ciepło 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s