Dzień Swiętego Patryka, to narodowe swięto Irlandii, obchodzone również w innych krajach zachodnich i Stanach Zjednoczonych. Z tej okazji, już tradycyjnie przygotowałam niezwykły Tort w narodowych barwach Irlandii i symbolem „Lucky Hat”, czyli w dosłownym tłumaczeniu „szczęściarz kapelusz”. Zarówno zielony, szczęśliwy kapelusz i koniczynka są symbolami Irlandii.
Tort „gigant”, składa się z czterech kolorowych biszkoptów przełożonych kremem śmietanowo-serowym, obłożony zielonym kremem i udekorowany koniczynkami.
Składniki na 3 biszkopty:
- 4 jaja x 3 /oddzielnie białka i żółtka/
- 125 g drobnego cukru x 3
- 4 łyżki oleju roślinnego x 3
- 100 g mąki tortowej x 3
- 1 łyżka mąki kukurydzianej x 3
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia x 3
- szczypta soli x 3
- 1 łyżeczka esencji waniliowej x 3
- 1 płaska łyżeczka barwnika zielonego w proszku
- 1 płaska łyżeczka barwnika pomarańczowego w proszku
- 1 łyżeczka octu winnego x 2
Składniki na 1 biszkopt:
- 5 jaj /osobno białka i żółtka/
- 140 g drobnego cukru
- 125 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju roslinnego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki na krem:
- 500 ml smietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczki barwnika zielonego w proszku
- 1 łyżka soku z cytryny
oraz
- zielona masa cukrowa ok. 50 g
- żółta masa cukrowa ok. 60 g
- brązowa masa cukrowa
Wykonanie:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Do białek dodać szczyptę soli i lekko ubić, następnie dodawać po małej ilości cukru ciągle ubijając.
- Po jednym żółtku i olej.
- Mąki wymieszać z proszkiem i przesiane dodać do masy, połączyć delikatnie szpatułką.
- Do dwóch biszkoptów dodać oddzielnie kolorowe barwniki, rozpuszczone w łyżce wody oraz ocet winny.
- Piec oddzielnie w formie tortowej o średnicy 20 cm, w temp. 175 st. C przez 30 minut lub do suchego patyczka.
- Zaraz po upieczeniu wyłożyć odwrócone na kratkę metalową i pozostawić do wystudzenia.
- Większy biszkopt piec w formie o średnicy 26 cm.
- Biszkopty przekroić na połowę w poziomie, większy przełożyć kremem zielonym, mniejsze białym.
- Na większy biszkopt ułożyć mniejsze zaczynając, od zielonego, białego i pomarańczowego.
- Tort posmarować zielonym kremem, wyciąć pasek z żółtej masy cukrowej, obłożyć u podstawy kapelusza, klamerkę przygotować z cienkich pasków z brązowej masy cukrowej, udekorować koniczynkami, zrobić obwódkę z paseczków masy cukrowej zielonej.
Wykonanie kremu:
- Smietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać serek i wanilię, zmiksować.
- Oddzielić 1/3 część białego kremu, do pozostałej dodać barwnik zielony rozpuszczony w 1 łyżce wody oraz sok z cytryny.
- Dokładnie połączyć.
Smacznego 🙂
inspiracja wg, własnego przepisu: bettycrocker.com
18 odpowiedzi na “Tort na dzień Sw. Patryka”
Faktycznie tort gigant, ale wygląda fantastycznie! Podziwiam 🙂
PolubieniePolubienie
Piękny ,kolory bardzo fajne!.
PolubieniePolubienie
Zachwycający ten tort, niezwykle efektowny 🙂
PolubieniePolubienie
Aaaa jak pachnie wiosną…to nie tylko wspaniały tort, to arcydzieło…ta magia na mnie działa!! Bajkowo 😉
PolubieniePolubienie
Kapelusz jak się patrzy, niemalże dla drużyny piłkarskiej, wygląda bardzo efektownie:))
PolubieniePolubienie
Prezentuje się imponująco! Przy takich rozmiarach „kawałek tortu” nabiera zupełnie innego znaczenia 😀
PolubieniePolubienie
Wow, to się nazywa wypasiony tort!:)
PolubieniePolubienie
Podziwiam…..podziwiam….. podziwiam :)!!!
PolubieniePolubienie
Po prostu rewelacja!
PolubieniePolubienie
Nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog Award – szczegóły znajdziesz tutaj http://www.brulionspadochroniarza.pl/2014/03/jabecznik-maslankowy.html, zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję serdecznie, jestem wzruszona i zaszczycona 🙂
PolubieniePolubienie
Jestem pod ogromnym wrażeniem! Wygląda rewelacyjnie!
PolubieniePolubienie
brak mi słów !
PolubieniePolubienie
Tort tzn. kapelusz bomba, piekne i wyzaziste warstwy, wspaniale dzielo!
PolubieniePolubienie
Jesteś niesamowita!!! ten tort to prawdziwe arcydzieło 🙂
PolubieniePolubienie
Jaki zjawiskowy tort ! Aż nie mogę się na patrzeć 🙂 gratuluje wyrobu !
PolubieniePolubienie
u la la! ale to jest cudowny tort !! pewnie nie jeden Irlandczyk widząc ten tort u ciebie Jolu, był dumny, ze jest Irlandczykiem! Arcydzieło ! gratki
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje Alicjo za uznanie 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba