Pizza cztery sery z rucolą


Pizza jest najbardziej ulubionym „krążkiem” swiata. Największą popularnością cieszy się pizza margherita, upieczona w 1889 r. w Neapolu na czesć królowej Włoch. Była w narodowych barwach Włoch: zielonym, białym, czerwonym.

Dzisiaj mamy ją w różnych wersjach – małą i dużą, owalną i okrągłą, z grubym lub cienkim spodem, co kto lubi.

Przyznam, że po raz pierwszy ją upiekłam i nie chwaląc się wyszła znakomita i tak smaczna, że z przyjemnoscią Wam moi drodzy polecam. Do wykonania pizzy użyłam różnych smakowo serów: żółtego – gouda, greckiego – feta, włoskiego – mozzarelli, angielskiego pleśniowego – niebieskiego /stilton/, a wszystko okraszone pieprzową rukolą.

Pizza cztery sery z rucolą

Składniki na ciasto 2 szt.:

  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 100 ml letniej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Pizza cztery sery z rucolą

Składniki na farsz:

  • 225 g sera goudy
  • 200 g sera mozzarelli
  • 125 g sera fety
  • 180 g sera pleśniowego niebieskiego
  • 250 g sosu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • swieża rucola /dowolnie/
  • oliwa z oliwek

Pizza cztery sery z rucolą

Pizza cztery sery z rucolą

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać rozkruszone drożdże wymieszane z letnim mlekiem i szczyptą cukru, oprószyć lekko mąką.
  2. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Dodać letnią wodę, sól i oliwę z oliwek, zagnieść ciasto do uzyskania gładkiej i lekkiej konsystencji.
  4. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Na podsypanej mąką stolnicy ponownie krótko zagnieść ciasto, podzielić na dwa kawałki i rozwałkować na wielkość dwóch okrągłych form do pieczenia ok. 25 cm, zostawiając margines 5 cm.
  6. Wyłożyć formy ciastem, formując grubszą krawędź.
  7. Rozsmarować sos pomidorowy, starty ser żółty i pozostałe sery oraz doprawić solą, pieprzem.
  8. Piec najlepiej dwie pizze jednocześnie w nagrzanym piekarniku, w temp. najwyższej 250 st. C przez 15 minut.
  9. Na upieczoną, gorącą pizze wyłożyć swieże listki rucoli, skropić oliwą z oliwek.

Smacznego 🙂

źródło inf. Kuchnia włoska

Pizza cztery sery z rucolą

19 myśli w temacie “Pizza cztery sery z rucolą

  1. Dorota;) 11 marca 2014 / 21:52

    Ta serowa pizza mówi do mnie, woła mnie…ależ bym ją schrupała 😉

    Polubienie

  2. Natalia 12 marca 2014 / 01:51

    Przyznam, że kiedyś nie przepadałam za rukolą na pizzy, teraz ją uwielbiam 🙂 smaki ciągle się zmieniają 😉

    Polubienie

  3. Magda C. 12 marca 2014 / 10:41

    Wygląda wspaniale! Ja niestety do rukoli na pizzy nadal się nie przekonałam, ale może z czasem, kto wie 🙂

    Polubienie

  4. Majka 13 marca 2014 / 22:15

    Z największą przyjemnością poczęstowałabym się taką pizzą,mówiąc krótko palce lizać.Pyszności.Gorąco pozdrawiam.Majka.

    Polubienie

  5. martagotuje 14 marca 2014 / 16:42

    Ale ona się wspaniale prezentuje! jedna z moich ulubionych 🙂 a co do sosu pomidorowego, to sama przygotowujesz, czy polecasz może jakiś sprawdzony? 🙂

    Polubienie

  6. lukasz 15 marca 2014 / 10:15

    oj taka pizze tylko zajadac. napewno jest przepyszna. Zapraszam rowniez na moj blog. leonard300.blog.interia.pl

    Polubienie

  7. Ewelina 23 marca 2014 / 14:22

    Zachecajaco prezentuje sie ta pizza. Ja sama jestem smakoszem tradycyjnej.

    Polubienie

  8. Sandra 4 kwietnia 2014 / 13:42

    Kiedy zobaczyłam Pani pizze , przypomniała mi się pizza z PiZZA HUT moja ulubiona:
    ser kozi, rukola, gruszka i żurawina;) również polecam!:)
    p.s. Bardzo podoba mi siĘ Pani blog i pomysły w nim zawarte;) dziękuję, pozdrawiam.

    Polubienie

  9. mojamalakuchnia.wordpress.com 6 października 2014 / 13:11

    Pani Jolanto – właśnie robię pizzę z Pani przepisu. Ciekawa jestem czy ciasto wyjdzie smaczne. Jeśli chodzi o składniki do pizzy to całkowicie je zmieniłam (dałam to, co zalegało w lodówce), ale w końcu to ciasto jest najważniejsze i mam nadzieje, że po upieczeniu wszyscy będą się zajadali pizzą. Pozdrawiam ciepło!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s