Drożdżówka z cynamonem i orzechami


Nie wygląda imponująco, ale zapewniam, że imponująco smakuje. Wspaniała drożdżówka w formie zrolowanej z mielonym cynamonem i orzechami pekan.

Idealna na sniadanie, do kawy na deser.

Drożdżówka z cynamonem i orzechami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 260 ml letniego mleka

Składniki na farsz:

  • 125 g masła
  • 200 g drobnego brązowego cukru
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 60 g orzechów pekan lub włoskich

Drożdżówka z cynamonem i orzechami

Wykonanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę z solą przesiać dodać kawałki miękkiego masła i rozetrzeć z mąką.
  3. Dodać wyrośnięte drożdże, rozmącone jajka, wanilię, cukier i letnie mleko.
  4. Wymieszać w malakserze lub ręcznie i wyrobić ciasto przez ok. 5 minut, do uzyskania pęcherzyków powietrza.
  5. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykryć sciereczką lub folią i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  6. W garnku roztopić masło z cukrem, dodać mielony cynamon oraz  kawałki orzechów /nie gotować/, wymieszać, odstawić do wystudzenia i zgęstnienia.
  7. Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm na 35 cm.
  8. Wyłożyć przygotowany farsz, rozsmarować na całej powierzchni, zostawiając 2 cm margines od dłuższego boku.
  9. Zwinąć ciasto w roladę od dłuższego boku.
  10. Następnie pokroić kawałki o szerokości ok. 4-5 cm.
  11. Formę tortową 26-28 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką.
  12. Ułożyć kawałki ciasta obok siebie.
  13. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  14. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka.
  15. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 25 minut lub do zarumienienia.
  16. Ciepłą drożdżówkę można polukrować ale nie koniecznie.

Smacznego 🙂

Drożdżówka z cynamonem i orzechami

15 myśli w temacie “Drożdżówka z cynamonem i orzechami

  1. Pan Deserek ;) 9 marca 2014 / 10:25

    Drożdżówki już dość dawno nie jadłem, a ta Twoja wygląda przepysznie ! 🙂 Będę musiał się skusić na ten Twój smakołyk 😉

    Polubienie

  2. Dorota;) 9 marca 2014 / 10:35

    Imponujące, puszyste i aromatyczne…cynamonki uwielbiam szczególnie w towarzystwie orzechów…Twoje wprost zachwycają 😉

    Polubienie

  3. madlene17 9 marca 2014 / 16:51

    Jak dla mnie jest idealna! Drożdżówkę z cynamonem to ja zawsze i wszędzie:D

    Polubienie

  4. Natalia 10 marca 2014 / 01:45

    Drożdżówki nie odmawiam nigdy, to wyjątkowe ciasto. Pięknie wygląda, chętnie bym zjadła kawałek bo orzechy to mój ulubiony dodatek do drożdżowego 🙂

    Polubienie

  5. kamson 10 marca 2014 / 14:08

    Uwielbiam drożdżówkę, a ta Twoja wygląda niesamowicie 🙂

    Polubienie

  6. martagotuje 14 marca 2014 / 16:44

    Na pewno bardzo pyszna i jaka delikatna i puszysta 🙂 Pozdrawiam 🙂

    Polubienie

  7. Ewelina 23 marca 2014 / 14:30

    Oj wygladaja imponujaco te cynamonowe slimaczki z orzeszkami. A niby taka sobie drozdzowka…

    Polubienie

  8. Anka 27 czerwca 2016 / 16:33

    Właśnie wyciągnęłam z piekarnika, po prostu obłedne!! Najlepsze na świecie, dziękuję za przepis

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s