Doughnuts – pączki z dziurką


Amerykanie twierdzą, że to oni wymyślili pączki z dziurką, zwane Doughnuts. Holendrzy usilnie przypisują sobie ich pochodzenie. Jednakże okazuje się, że to zasługa Brytyjczyków. Bowiem w 1800 r., gospodyni domowa z Hertford w Anglii po raz pierwszy podała i udostępniła przepis na Doughnuts’y.

Jedno jest pewne, że te przepyszne ciasteczka zawojowały  swiat i są popularne na całym swiecie. Uwielbiają je dzieci, ze względu na smakowite polewy i kolorowe posypki, lubią dorośli na lunch i jako słodką przystawkę do kawy.

Doughnuts’y, to słodkie pączki z dziurką bez nadzienia, polane białą lub ciemną czekoladą z posypką cukrową lub orzechową, można także polać kolorowym lukrem i posypać wiórkami kokosowymi, sosem karmelowym, syropem klonowym lub zwyczajnie posypać cukrem cynamonowym. Każda wersja je smakowita i polecam również na tłusty czwartek.

Doughnuts - pączki z dziurką

Składniki na ok. 50 szt.:

  • 550 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży lub 30 g swieżych
  • 180 g drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 160 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 240 ml mleka

Doughnuts - pączki z dziurką

Wykonanie:

  1. Letnie mleko  /3 łyżki/ wymieszać z suszonymi drożdżami, dodać szczyptę cukru i odtawić do spienienia.
  2. Mąkę z solą przesiać, dodać kawałki masła i rozetrzeć z mąką.
  3. Następnie dodać rozmieszane żółtka i jajko, cukier i spienione drożdże, na koniec letnie mleko.
  4. Wymieszać i wyrobić do uzyskania gładkiej, jednolitej masy, w razie potrzeby podsypać mąką.
  5. Przykryć sciereczką lub folią i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  6. Rozwałkować ciasto na podypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1,5-2 cm.
  7. Wykrawać krążki o średnicy 7 cm oraz srodki.
  8. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  9. Olej lub smalec rozgrzać do temp. 160 st. C i smażyć z obu stron do zarumienienia.
  10. Zimne pączki polać roztopioną czekoladą i posypać kolorową posypką lub orzeszkami lub kolorowym cytrynowym lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego 🙂

źródło inf. dailymail.co.uk

Doughnuts - pączki z dziurką

Doughnuts - pączki z dziurką

12 myśli w temacie “Doughnuts – pączki z dziurką

  1. Majka 25 lutego 2014 / 15:25

    Joleczko ! Ty to wiesz jak postawić człowieka do pionu.Pączki z dziurką i z takimi dodatkami toż to prawdziwa rozpusta.SZkoda,że jesteś tak daleko bo wpadła bym na kawusię oraz cudne pączusie.Gorąco pozdrawiam ,Twoja oddana fanka Majka.

    Polubienie

  2. Dorota;) 25 lutego 2014 / 15:36

    Bajeczne…od wyboru do koloru, moje ulubione to te wiórkowe 😉

    Polubienie

  3. napiecyku 25 lutego 2014 / 22:21

    Nie jadłam tych pączków, jeżeli smakują tak jak wyglądają to jestem w raju:))

    Polubienie

  4. Natalia 26 lutego 2014 / 01:25

    Błogo mi jak na nie patrzę! Chyba wybrałabym wersję z wiórkami 🙂

    Polubienie

  5. Aga 26 lutego 2014 / 20:26

    Ale mi ochoty narobiłaś! Wyglądają idealnie 🙂

    Polubienie

  6. martagotuje 27 lutego 2014 / 23:05

    Pomimo, że tłusty czwartek się już kończy, zjadłabym takiego z przyjemnością 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s