Sałatka z kuskusem w guacamole


Pomieszały się smaki meksykańskie z marokańskimi, ale w tym przepisie jest to dozwolone, a nawet wskazane, ponieważ doskonale się  połączyły i sałatka okazała się przepyszną.

Tak więc delikatny kuskus i aksamitny dip z awokado z ostrą salsą pomidorową, to rewelacyjna, wegetariańska  a zarazem zdrowa sałatka. Polecam jako samodzielną potrawę  lub z dodatkiem kurczaka.

Sałatka z kuskusem w guacamole

Składniki na kuskus:

  • 1/2 szklanki kuskusu
  • 1 i 1/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kilka wątków szafranu /opcjonalnie/

Składniki na salsę pomidorową:

  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta chili w proszku
  • kilka listków mięty
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego

Składniki na dip awokado:

  • 2 awakodo
  • sok z jednej limonki
  • sól, pieprz

Sałatka z kuskusem w guacamole

Wykonanie:

  1. Kuskus wsypać do naczynia, wodę z masłem, szafranem lub bulion doprowadzić do wrzenia i zalać kuskus.
  2. Przykryć folią i odstawić na 10 minut.
  3. Po tym czasie, kuskus przemieszać widelcem.
  4. Pomidory i cebulę drobno pokroić, dodać pozostałe składniki, wymieszać.
  5. Awokado przekroić na pół, przekręcić, oddzielić połówki, wbić ostrzem noża w pestkę, przekręcić i wyjąć.
  6. Obrać ze skórki, miąższ rozgnieść w moździerzu lub widelcem, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku.
  7. W naczyniu wyłożyć salsę pomidorową, następnie dip z awokado, na końcu kuskus.
  8. Udekorować liskami mięty i limonką.
  9. Kuskus podawać na ciepło.

Smacznego 🙂

na podstawie inspiracji: z książki „Cook’s Collection

Sałatka z kuskusem z guacamole

12 myśli w temacie “Sałatka z kuskusem w guacamole

  1. Magda C. 17 lutego 2014 / 08:16

    Bardzo ciekawa propozycja sałatki 🙂 Muszę spróbować, bo nigdy nie jadłam połączenia kuskusu z guacamole 🙂

    Polubienie

  2. Dorota;) 17 lutego 2014 / 22:20

    Wspaniały duet a przy tym bardzooo zdrowy…jestem fanką guacamole a w połączeniu z szafranowym kuskusem…poezja 😉

    Polubienie

  3. Luka Li 18 lutego 2014 / 11:22

    Bardzo ciekawy sposób na kuskus! Aktualnie prowadzę na Mikserze akcję „Zainspiruj się kaszą!” – jeśli masz ochotę dołączyć, to zapraszam! 🙂

    Polubienie

  4. Majka 18 lutego 2014 / 20:46

    Z ogromną przyjemnością usiadłabym do takiej sałatki,nie dosyć ,że wygląda elegancko, to na pewno smakuje wyśmienicie.Ukłony.Majka.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s