Walentynkowe serce red velvet


Skoro pozostajemy w klimatach walentynkowych, tym razem przygotowałam i chciałam zachęcić do wykonania tego oto serca w czerwonym, raczej ognistym kolorze na romantyczny wieczór.

Walentynkowe serce red velvet czyli „czerwony aksamit”. Kakaowe ciasto z dodatkiem organicznego czerwonego barwnika, przełożone masą serowo-masłową ze wspaniałą dekoracją cukrowych serduszek i posypką z czerwonego cukru. Przepyszne, wilgotne ciasto, które na pewno Was zachwyci !

Walentynkowe serce red velvet

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła
  • 180 g drobnego cukru lub pudru
  • 3 jaja
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki naturalnego barwnika czerwonego w proszku
  • 200 ml maslanki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka winnego octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Walentynkowe serce red velvet

Składniki na masę:

  • 500 g serka kremowego lub mascarpone
  • 160 g miękkiego masła
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 125 g cukru pudru

oraz

  • 3-4 łyżki grubego cukru czerwonego
  • 1,5 łyżeczki drobnego cukru czerwonego
  • czerwone cukrowe serduszka

Walentynkowe serce red velvet

Wykonanie:

  1. Masło ubić na puszystą masę dodać cukier i utrzeć.
  2. Dodać po jednym jajku, ucierając.
  3. Mąkę wymieszać z solą, kakao z czerwonym barwnikiem, połączyć składniki i przesiane dodać do utartej masy.
  4. Wlać maślankę.
  5. Sodę zalać octem i spienioną dodać na koniec.
  6. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na gładką, jednolitą masę.
  7. Formę tortową w kształcie serca wysmarować tłuszczem i posypać mąką, następnie przełożyć ciasto.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 50-55 minut lub do suchego patyczka.
  9. Zaraz po upieczeniu wyłożyć odwrócone i wystudzić.
  10. Przekroić na dwie części w poziomie, przełożyć połową masy.
  11. Pozostałą masą wierzch i boki serca.
  12. Udekorować cukrem i serduszkami.

Wykonanie masy:

  1. Masło utrzeć, dodać ser i przesiany cukier, ucierać do otrzymania gładkiej masy.
  2. Dodać aromat waniliowy.
  3. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć.

Smacznego 🙂

Walentynkowe serce red velvet

27 myśli w temacie “Walentynkowe serce red velvet

  1. Dorota;) 11 lutego 2014 / 13:05

    WoW imponujące serce walentynkowe…ta czerwień cudowna, niezwykle oryginalne i prawdziwie walentynkowe 😉

    Polubienie

  2. voncologne 11 lutego 2014 / 15:09

    Kurcze…. A Ja na diecie… 😦

    Polubienie

  3. napiecyku 11 lutego 2014 / 15:22

    Jak zawsze wspaniały tort. Muszę się w końcu odważyć i użyć barwnika, kiedyś próbowałam farbować babki szafranem, ale nie lubię smaku szafranu:))

    Polubienie

    • Jolanta Starys 13 lutego 2014 / 12:18

      Ja też nie jestem zwolenniczką w ogóle barwienia ciasta barwnikami, ale w tym przypadku nie można było inaczej ! Zachęcam !

      Polubienie

  4. Natalia 12 lutego 2014 / 00:32

    Red Velvet… uwielbiam! Twoja serduszkowa wersja po prostu mnie urzekła!

    Polubienie

  5. judik 12 lutego 2014 / 12:01

    Wspaniałe! Też się przymierzam do upieczenia czegoś red velvet 🙂

    Polubienie

    • Jolanta Starys 13 lutego 2014 / 12:15

      O tak, bardzo intensywny, nie spodziewałam się aż takiego efektu. Uważam, że barwniki proszkowe są bardzo mocne. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  6. przepisnik 12 lutego 2014 / 19:49

    Jeszcze nigdy nic nie robiłam z użyciem barwników. Muszę sobie kilka zakupić i w końcu coś kolorowego upichcić. Serce piękne!

    Polubienie

  7. Majka 15 lutego 2014 / 16:34

    Przecudne,ślinka cieknie.Czy na górze serduszka jest czerwona galaretka.?Majka.

    Polubienie

    • Jolanta Starys 16 lutego 2014 / 23:21

      Dziękuję. No cóż, to nieudana dekoracja, a bynajmniej nie zamierzona. To nie jest galaretka, choć tak wygląda, cukier roztopił się i wtopił w masę, to samo się stało z bokami, po prostu bardzo intensywny barwnik.

      Polubienie

  8. Majka 15 lutego 2014 / 16:36

    z czego są zrobione serduszka ?Majka.

    Polubienie

    • Jolanta Starys 16 lutego 2014 / 23:15

      Serduszka wykonałam z czerwonej masy cukrowej i posypałam drobnym czerwonym cukrem. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  9. kinga 3 stycznia 2015 / 15:28

    Witam.W przepisie nie podala pani precyzyjnie wielkosci foremki.Ja w ksztalcie serca nie mam i chce uoiec w tortownicy-jakiej wielkosci ma byc?

    Polubienie

    • Jolanta Starys 5 stycznia 2015 / 19:14

      Proponuję użyć formy tortowej o średnicy 22 cm, jeśli użyjesz większej formy ciasto będzie niższe. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  10. kinga 6 stycznia 2015 / 12:17

    Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.Kinga

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s