Znakomite danie z ryb, z przepysznym smietanowym sosie z porów. Do wykonania tej potrawy najlepsza będzie biała ryba np. dorsz, mintaj lub morszczuk.
Wspaniały obiad dla całej rodziny, zapraszam !
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 3-4 pory
- 250 ml smietany kremówki 30%
- 3 łyżki mąki pszennej
- 120 g masła
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- olej kujawski
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Pory umyć, obrać wierzchnie liscie, odciąć mocno zielone końcówki,
- Pokroić w cienkie plastry.
- Masło z dodatkiem łyżki oleju rozgrzać na patelni, dodać pokrojone pory, przyprawić solą, chili lub pieprzem, krótko podsmażyć.
- Dodać smietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki i dusić przez ok. 10 minut.
- Filety umyć, osuszyć, doprawić do smaku, obtoczyć w mące, nadmiar usunąć.
- Smażyć z obu stron na maśle lub oleju do zarumienienia.
- Podawać z sosem z porów i ryżem.
Smacznego 🙂
12 odpowiedzi na “Dorsz w sosie z porów”
Z takim sosem musi wybornie smakowac
PolubieniePolubienie
Uwielbiam sos porowy, ale tylko ja w domu. Czasami robię sam sos i maczam w nim chleb:)
PolubieniePolubienie
Taki obiad mogłabym jeść codziennie!
PolubieniePolubienie
Wspaniały sos z porów, bardzo aromatyczny i delikatny…rybka w takim zestawie musi smakować genialnie 😉
PolubieniePolubienie
Sos z pora to jeden z moich ulubionych dodatków do dorsza! Piękny obiadek!
PolubieniePolubienie
Pyszny pomysł na obiad 🙂
PolubieniePolubienie
Cudowny ten dorsz i ciekawy sos 😉
PolubieniePolubienie
Uwielbiam dodatek pora do ryby :)!
PolubieniePolubienie
o tak ten sos jest wspanialy, choc to bomba kaloryczna,i dlatego pewnie taki dobry, to czesto go robie do ryb, pozdrawiam:-)
PolubieniePolubienie
Mało składników, szybko się przyrządza, smakuje rewelacyjnie – danie w sam raz dla mnie 🙂 Zapisuję!
PolubieniePolubienie
Pysze danie 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda obłędnie, ja jem stanowczo za mało ryb!
PolubieniePolubienie