Ptysie z kremem bananowym


Jeśli lubicie ptysie, to cos dla Was ! Lekkie, przepyszne ptysie z kremem bananowym i chmurką bitej smietany, o niezapomnianym smaku.

Łatwe do wykonania, a w karnawale szczególnie polecane, zapraszam.

Ptysie z kremem bananowym

Składniki na ciasto:

  • 250 ml wody
  • 50 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jaj

Ptysie z kremem bananowym

Składniki na krem:

  • 1-2 banany dojrzałe
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 500 ml smietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 g cukru pudru

Ptysie z kremem bananowym

Wykonanie:

  1. Wodę zagotować z masłem, odstawić z palnika, dodać przesiane mąki z solą i szybko wymieszać.
  2. Ponownie gotować na małym ogniu przez 2 minuty, ciągle mieszając.
  3. Przełożyć ciasto do miski i kolejno wbijać po 1 jajku ciągle ubijając, aż powstanie gładka, błyszcząca masa.
  4. Odstawić do wystudzenia w temp. pokojowej
  5. Następnie dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  6. Za pomocą łyżki lub szprycy formować małe kulki /około 15/, które wyłożyć bezpośrednio na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 25 minut.
  8. Jeszcze gorąco przekroić na połówki.
  9. Wstawić ponownie do piekarnika na 4 minuty by dopiec srodki.
  10. Budyń ugotować w 400 ml mleka wg. przepisu, po czym całkowicie wystudzić.
  11. Banany obrać i rozgnieść dokładnie widelcem na puree.
  12. Smietanę ubić na sztywno.
  13. Do puree bananowego dodać po małych porcjach budyniu, aż do połączenia.
  14. Następnie dodać cukier puder i połowę ubitej smietany oraz wanilię.
  15. Wszystko dokładnie ubić.
  16. Ptysie przełożyć kremem bananowym, na wierzch kremu niewielką ilość pozostałej bitej smietany.
  17. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Ptysie z kremem bananowym

15 myśli w temacie “Ptysie z kremem bananowym

  1. Dorota;) 21 stycznia 2014 / 13:03

    Pyszny bananowy krem pod uroczymi ptysiowymi czapeczkami…muszą smakować genialnie 😉

    Polubienie

  2. napiecyku 21 stycznia 2014 / 16:43

    Pychota…miałam ostatnio ochotę na ptysie…Twój przepis na krem jest bardzo ciekawy. Pozdrawiam:)

    Polubienie

  3. Kasia 21 stycznia 2014 / 21:10

    Urocze bananowe ptysie. Uwielbiam! Samantho, jak zwykle dopracowane są do perfekcji! Pozdrawiam serdecznie! 🙂

    Polubienie

  4. Emilka 22 stycznia 2014 / 13:12

    Wyglądają przepysznie (bardzo ładne zdjęcia) a wersji z bananem jeszcze nie próbowałam, fajne i smaczne połączenie. Pozdrawiam 🙂

    Polubienie

  5. ewelina 29 stycznia 2014 / 19:01

    slodziutkie, malutkie ptysie z bardzo interesujacym kremem bananowym. pomysl super, koniecznie sprobuje.

    Polubienie

  6. Aga 31 stycznia 2014 / 21:54

    Pycha! Moi domownicy proszą mnie o ptysie już od dawna, a teraz jeszcze narobiłaś mi ogromnego apetytu 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s