Deser bananowy


Po dłuższej przerwie wracam ze specjalnym i wyjątkowo pysznym deserem bananowym. Deser w stylu francuskim „Mille Feuille” – zwany „tysiąc lisci”, to niezwykle elegancki deser na każdą okazję.

Delikatne ciasto francuskie przełożone kremem ganache, bananami i cytrynowym budyniem. Wspaniały słodki przysmak i bardzo polecam.

Deser bananowy

Składniki:

  • 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 100 ml smietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 3-4 banany
  • 1 opakowanie /50 g/ budyniu cytrynowego
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki polewy z marakui /opcjonalnie/
  • cukier puder
  • jajko lub żółtko do posmarowania ciasta

Deser budyniowy

Wykonanie:

  1. Ciasto rozmrozić w temp. pokojowej, pokroić na 8 prostokątów, posmarować rozmąconym jajkiem.
  2. Płaską formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć pokrojone ciasto.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 8-10 minut, do zarumienienia.
  4. Wystudzić, następnie zimne przekroić w poziomie.
  5. Smietanę zagotować, odstawić dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia, można dodać łyżeczkę masła i ubić.
  6. Budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu po czym odstawić do niewielkiego przestudzenia.
  7. Spody ciasta polać czekoladą, ułożyć pokrojone w krążki banany, polać chłodnym budyniem.
  8. Można także polać polewą marakujową.
  9. Przykryć drugą połówką i posypać cukrem pudrem.
  10. Podawać natychmiast.

Smacznego 🙂

wg inspiracji: Taste.com.au

Deser bananowy

16 myśli w temacie “Deser bananowy

  1. Dorota;) 14 stycznia 2014 / 22:44

    Znakomity deserek…puszysty krem, słodka czekolada i kwaskowa marakuia mmmm pyszności 😉 napompowana kołderka wygląda wspaniale 😉

    Polubienie

  2. madlene17 15 stycznia 2014 / 20:17

    Cóż za różnorodność smaków:) Każdy znajdzie w tym deserze coś dla siebie:)

    Polubienie

  3. lutka40 15 stycznia 2014 / 21:43

    komenda na końcu najbardziej mi się podoba PODAWAC NATYCHMIAST !!!

    Polubienie

  4. aluubaluu 16 stycznia 2014 / 08:13

    Wygląda tak bardzo pysznie ! plus świetne połączenie smaków 🙂 Fantastyczne !

    Polubienie

  5. Kasia 16 stycznia 2014 / 14:36

    Nigdy nie myślałam o połączeniu ciasta francuskiego z bananem, które jest tak bardzo udane! Samantho, Twój deser wygląda niezwykle! Pozdrawiam!

    Polubienie

    • Jolanta Starys 19 stycznia 2014 / 11:43

      Ciasto francuskie polecam zarówno z owocami i kremem, także wspaniale do wytrawnych tart. Pozdrawiam Kasiu 🙂

      Polubienie

  6. martagotuje 20 stycznia 2014 / 19:26

    Pyszny deser 🙂 takiego połączenia jeszcze nie jadłam 🙂

    Polubienie

  7. ewelina 29 stycznia 2014 / 19:22

    cudnie wyplywajacy krem, sos czekoladowy i marakuja pod skorka ciasta francuskiego, ta chwila niech trwa, wspanialy deser;-)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s