Tort czekoladowy z kremem orzechowym


Aby uczcić drugie urodziny bloga przygotowałam przepyszny tort czekoladowy z kremem orzechowym.

Dokładnie dwa lata temu zamieściłam pierwszy post na blogu z tortem kwiatowym i muszę się przyznać, że miałam wiele obaw, czy dobrze zostanie przyjęty, czy poprawnie zamieściłam wpis, czy wreszcie zdjęcia będą udane. Początki wcale nie były takie łatwe, właściwie uczyłam się wszystkiego. A ponieważ kochałam od zawsze piec przeróżne ciasta, rodzina i znajomi zaangażowali mnie w to przedsięwzięcie i tak się znalazłam tutaj.

Po drodze napotkałam na nieprzyjemne przygody, zaangażowałam nieuczciwych ludzi do obsługi mojego blogu, przez co straciłam efekty półrocznej pracy, straciłam jakąkolwiek nadzieję, że tutaj powrócę, ale skoro się zaczęło już istnieć w strefie blogowej ciężko było zrezygnować, tak więc postanowiłam dalej działać, polubiłam ten blogowy klimat, poznałam wielu miłych ludzi, wielkie talenty, zdobyłam większe doświadczenie i wiele zaczerpnęłam inspiracji by dalej  być i dzielić się moimi przepisami.

Dziękuję moi mili, dla Was tutaj jestem i jeszcze pozostanę.

wracając do mojego postu zapraszam i wszystkich częstuję tortem czekoladowym z kremem orzechowym.

Tort czekoladowy z kremem orzechowym

Składniki na ciasto:

  • 6 jaj /osobno białka i żółtka/
  • 120 g drobnego cukru
  • 125 g mąki tortowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g kakao w proszku
  • 6 łyżek oleju roslinnego
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 500 ml smietany kremówki 30%
  • 200 g masła orzechowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 ml likieru cointreau lub 3 łyżki brandy
  • 200 g cukru pudru

Składniki na poncz:

  • 200 ml czarnej herbaty
  • 100 ml ciemnego rumu
  • oraz: 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g białej czekolady

Tort czekoladowy z kremem orzechowym

Wykonanie:

  1. Białka z solą ubić i dodawać po niewielkiej ilości cukru.
  2. Następnie po 1 żółtku, olej i przesiane mąki z proszkiem i kakao.
  3. Formę tortową o wymiarach: 26 cm wysmarować masłem i posypać mąką, przelać ciasto.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C przez 40 minut.
  5. Studzić na kratce metalowej odwrócony.
  6. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć ponczem.
  7. Smietanę ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki.
  8. Masę podzielić na trzy części i przełożyć blaty, wierzch oraz boki, trzy łyżki masy przełożyć do szprycy i udekorować tort.
  9. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać boki tortu, białą srodek.
  10. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego 🙂

Tort czekoladowy z kremem orzechowym

18 myśli w temacie “Tort czekoladowy z kremem orzechowym

  1. Dorota;) 21 grudnia 2013 / 20:23

    Zaglądam tutaj chętnie, z przyjemnością podpatruje Twoich kulinarnych i cukierniczych wyczynów…zaraziłaś mnie miłością do pieczenia, więc również jest mi bardzo miło widzieć Cię tutaj…dzień bez Kulinarnego Blogu Samanthy jest dla mnie dniem straconym…życzę jeszcze więcej tak wykwintnych i bajecznych jubileuszy oraz zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia 😉

    Polubienie

  2. momwithlenses 21 grudnia 2013 / 21:00

    Pysznie wygląda !!!! Wypróbuję w te święta 🙂 Życzę zdrowych i Wesołych Świąt. Olga

    Polubienie

  3. Natalia - Poezja Smaku 21 grudnia 2013 / 22:14

    Twoje torty zawsze są doskonałe, wspaniale je ozdabiasz! Cieszę się, że nie zrezygnowałaś i mam nadzieję, że pozwolisz nam cieszyć oczy swoimi wypiekami jeszcze bardzo długi czas! Wesołych Świąt Samantho! 🙂

    Polubienie

  4. madlene17 22 grudnia 2013 / 20:00

    Cieszę się, że natrafiłam na Twojego bloga! Rób dalej to co kochasz, bo robisz to doskonale! I jeszcze raz gratuluję:)

    Polubienie

  5. gin 23 grudnia 2013 / 02:34

    Gratulacje z okazji rocznicy 🙂 Oby blogowanie w przyszłości dostarczało Ci tylko pozytywnych wrażeń i emocji 🙂
    A tort jest po prostu wspaniały 🙂

    Polubienie

  6. Aga 4 stycznia 2014 / 23:42

    Tort kuszący! Nabrałam apetytu, poczęstuję się kawałkiem! Pozdrawiam ciepło!

    Polubienie

  7. Ania ekspansja-smaku 18 lutego 2016 / 21:50

    Tort czekoladowy z masą orzechową …… lepiej być nie może 🙂 Wygląda tak apetycznie , że chyba dziś nie zasnę.

    Polubienie

  8. jakistam 16 Maj 2016 / 13:04

    czy pasowały by do tego wisnie w alkoholu????

    Polubienie

    • Jolanta Starys 16 Maj 2016 / 13:53

      Zarówno wisnie jak i czeresnie swietnie bądą komponować smaki tortu czekoladowego. Polecam spróbować. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s