Tak się złożyło, że właśnie dzisiaj obchodzę drugie urodziny bloga, o tym właśnie przypomniał mi WordPress. No cóż jak ten czas leci, ha, a ja przygotowałam paszteciki wigilijne z grzybami. Więc jutro zapraszam na oficjalne urodziny mojego bloga i słodką niespodziankę.
Tymczasem polecam krucho-drożdżowe paszteciki, które swietnie smakują z wigilijnych barszczem. Paszteciki wigilijne zawsze przyrządzam tylko z leśnymi grzybami, ale można także dodać do grzybów kiszoną kapustę.
Składniki na ciasto:
- 35 g świeżych drozdży
- 3 łyżki smietany 18%
- 420 g maki pszennej
- 160 g masła
- 2 jaja
- 1 łyżeczka soli
- jajo do posmarowania
Składniki na farsz:
- ok. 200 g suszonych grzybów /podgrzybki, kozaki, borowiki/
- 1 cebula
- 1 bułka pszenna
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie ciasta:
- Drożdże rozetrzeć ze szczyptą cukru i smietaną, odstawić do spienienia.
- Mąkę z solą przesiać dodać kawałki miękkiego masła i rozetrzeć w malakserze.
- Dodać roztrzepane jajka oraz drożdże ze smietaną.
- Wyrobić ciasto, aby było miękkie i gładkie, uformować kulę i przykryć sciereczką.
- Odstawić na 30 minut.
- Podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na grubość 0,3 cm.
- Wyciąć koło o średnicy 27 cm i podzielić na trójkąty o boku podstawy 4 cm.
- Na każdy trójkąt, przy podstawie nakładać farsz i zwijać w rulon, formując rogaliki.
- Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 20 minut lub do zarumienienia.
Wykonanie farszu:
- Dzień wcześniej ugotować grzyby, odcedzić i zmielić lub drobno pokroić.
- Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć i rozdrobnić.
- Cebulę drobno pokroić, przysmażyć na oliwie, dodać grzyby i krótko podsmażyć.
- Przełożyć do naczynia, dodać rozdrobnioną bułkę i dokładnie połączyć.
- Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
11 odpowiedzi na “Paszteciki wigilijne”
Uwielbiam takie pyszności z grzybkami, rogaliki wyglądają przeuroczo 😉
PolubieniePolubienie
bardzo fajne i pyszne zapewne, paszteciki 🙂
PolubieniePolubienie
Gratulacje z okazji drugich urodzin, ja jestem jeszcze baardzo młodziutka…oczywiście w odniesieniu do mojego bloga. Paszteciki wyglądają apetycznie. Pozdrawiam:)
PolubieniePolubienie
Dziękuję, i też życzę dużo sukcesów, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
pięknie zakręcone:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Gratulacje!
W takim kształcie pasztecików jeszcze nie widziałam 🙂 urocze!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Podpisuję się pod komentarzem 😉 Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Uwielbiam takie paszteciki 🙂
PolubieniePolubienie
Nie jadłam takich, ale chętnie bym spróbowała:) No i serdecznie gratuluję! Piękna rocznica:) I na pewno będzie takich wiele ❤
PolubieniePolubienie
Piękne!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
[…] podzielić na mniejsze trójkąty, /patrz zdjęcie/ na każdy wyłożyć przy podstawie wisnie lub […]
PolubieniePolubione przez 1 osoba