Paszteciki wigilijne


Tak się złożyło, że właśnie dzisiaj obchodzę drugie urodziny bloga, o tym właśnie przypomniał mi WordPress. No cóż jak ten czas leci, ha, a ja przygotowałam paszteciki wigilijne z grzybami. Więc jutro zapraszam na oficjalne urodziny mojego bloga i słodką niespodziankę.

Tymczasem polecam krucho-drożdżowe paszteciki, które swietnie smakują z wigilijnych barszczem. Paszteciki wigilijne zawsze przyrządzam tylko z leśnymi grzybami, ale można także dodać do grzybów kiszoną kapustę.

Paszteciki wigilijne

Składniki na ciasto:

  • 35 g świeżych drozdży
  • 3 łyżki smietany 18%
  • 420 g maki pszennej
  • 160 g masła
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • jajo do posmarowania

Paszteciki wigilijne

Paszteciki Wigilijne

Paszteciki wigilijne

Składniki na farsz:

  • ok. 200 g suszonych grzybów /podgrzybki, kozaki, borowiki/
  • 1 cebula
  • 1 bułka pszenna
  • sól, pieprz
  • oliwa

Paszteciki wigilijne

Wykonanie ciasta:

  1. Drożdże rozetrzeć ze szczyptą cukru i smietaną, odstawić do spienienia.
  2. Mąkę z solą przesiać dodać kawałki miękkiego masła i rozetrzeć w malakserze.
  3. Dodać roztrzepane jajka oraz drożdże ze smietaną.
  4. Wyrobić ciasto, aby było miękkie i gładkie, uformować kulę i przykryć sciereczką.
  5. Odstawić na 30 minut.
  6. Podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na grubość 0,3 cm.
  7. Wyciąć koło o średnicy 27 cm i podzielić na trójkąty o boku podstawy 4 cm.
  8. Na każdy trójkąt, przy podstawie nakładać farsz i zwijać w rulon, formując rogaliki.
  9. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 20 minut lub do zarumienienia.

Paszteciki wigilijne

Wykonanie farszu:

  1. Dzień wcześniej ugotować grzyby, odcedzić i zmielić lub drobno pokroić.
  2. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć i rozdrobnić.
  3. Cebulę drobno pokroić, przysmażyć na oliwie, dodać grzyby i krótko podsmażyć.
  4. Przełożyć do naczynia, dodać rozdrobnioną bułkę i dokładnie połączyć.
  5. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

Paszteciki wigilijne

9 myśli w temacie “Paszteciki wigilijne

  1. Dorota ;) 20 grudnia 2013 / 22:44

    Uwielbiam takie pyszności z grzybkami, rogaliki wyglądają przeuroczo 😉

    Polubienie

  2. napiecyku 20 grudnia 2013 / 23:52

    Gratulacje z okazji drugich urodzin, ja jestem jeszcze baardzo młodziutka…oczywiście w odniesieniu do mojego bloga. Paszteciki wyglądają apetycznie. Pozdrawiam:)

    Polubienie

  3. Natalia 21 grudnia 2013 / 22:15

    Gratulacje!
    W takim kształcie pasztecików jeszcze nie widziałam 🙂 urocze!

    Polubienie

  4. madlene17 22 grudnia 2013 / 19:58

    Nie jadłam takich, ale chętnie bym spróbowała:) No i serdecznie gratuluję! Piękna rocznica:) I na pewno będzie takich wiele ❤

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s