Keks czekoladowy


Keks czekoladowy obok Puddingu czekoladowego, to  tradycyjne bożonarodzeniowe ciasto w Wielkiej Brytanii, którego nigdy nie może zabraknąć na Swięta.

Fenomen tego ciasta tkwi w jego smaku, poprzez dodanie jak największej ilości suszonych owoców macerowanych lub gotowanych w brandy lub whisky, połączonych z czekoladą i kawą.

Wysmienite ciasto na Boże Narodzenie, bardzo polecam 🙂

Keks czekoladowy

Składniki:

  • 200 g masła
  • 180 g brązowego cukru
  • 120 g gorzkiej czekolady lub 35 g ciemnego kakao
  • 100 ml brandy lub czerwonego wina Marsala
  • 125 ml espresso
  • 160 g sułtanek
  • 160 g koryntek
  • 125 g porzeczek suszonych
  • 125 g wisni suszonych
  • 125 g żurawiny lub sliwek suszonych
  • 2 jaja
  • 225 g maki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Keks czekoladowy

Składniki na lukier:

  • 1 duże bialko
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

oraz

  • srebrne cukrowe groszki
  • srebrne cukrowe gwiazdki

Keks czekoladowy

Wykonanie:

  1. Owoce suszone wsypać do garnka dodać masło, cukier, kawałki czekolady lub kakao, kawę oraz brandy lub wino.
  2. Wymieszać i gotować przez 8 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
  3. Odstawić do wystudzenia.
  4. Jajka ubić dodać przesianą mąkę z cynamonem i ostudzoną mieszaninę.
  5. Za pomocą szpatułki, ręcznie starannie połączyć wszystkie składniki.
  6. Formę tortową o wymiarach: 22 cm wyłożyć podwójnym papierem do pieczenia oraz rant formy.
  7. Przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160 st. C, przez 1 godzinę i 40 minut lub do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu pozostawić w formie przez 10 minut, następnie odwrócone ciasto wystudzić na kratce metalowej.
  10. Białko z cukrem i sokiem z cytryny utrzeć na błyszczącą pólgęstą masę i obłożyć wierzch i boki keksu, udekorować groszkami cukrowymi lub wg uznania.

Uwaga !

Upieczone, zimne ciasto można przechować do 2 tygodni, szczelnie zamknięte w pojemniku, a później wykonać dekorację.

Smacznego 🙂

na podstawie przepisu, ze zmianami: cadburykitchen.com

Keks czekoladowy

19 myśli w temacie “Keks czekoladowy

  1. RewolucjeNaTalerzu 17 grudnia 2013 / 09:12

    jestem naprawdę pod wrażeniem! To się nazywa zmysł estetyczny, już nie mówiąc o tym, że gdybym się zabrała za taki tort, to na jednym kawałku by się nie skończyło :).

    Polubienie

  2. Beata 17 grudnia 2013 / 09:24

    Witam. To najpiękniejsze ciasto, jakie widziałam. Jest tak piękne, że spowodowało napisanie przeze mnie komentarza, (a zwykle tego nie robię). Jeśli to Pani dzieło, to biję pokłony!!! -Beata

    Polubienie

    • Jolanta Starys 20 grudnia 2013 / 22:36

      Oczywiście, jeśli lubisz połączenie piernika i czekolady, będziesz zachwycona. Bardzo polecam 🙂

      Polubienie

  3. Dorota ;) 17 grudnia 2013 / 16:37

    Bajkowy…Samantho raczysz nas nie tylko pysznosciami na święta ależ to dzieła sztuki…miło poczuć juz te cud

    Polubienie

    • Dorota ;) 17 grudnia 2013 / 16:38

      owna świąteczna atmosferę 😉

      Polubienie

  4. przepisnik 17 grudnia 2013 / 20:35

    Niech mi Pani tego nie robi. Nie mogę się napatrzyć na zdjęcia. Nie mogę oderwać oczu. Cudne!

    Polubienie

  5. madlene17 18 grudnia 2013 / 09:47

    Jakie cudo!!! Aż szkoda jeść! A skusiłabym się na nie, bo tyle w nim pysznych składników..:)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s