Keks królewski


Przepyszny i prosty w wykonaniu keks królewski zwany także biszkoptowym. Biały z lukrową polewą i suszonymi owocami, to wspaniała propozycja świątecznych wypieków.

Zapraszam 🙂

Keks królewski

Składniki:

  • 5 jaj /osobno żółtka i białka/
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 125 ml oleju roslinnego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g suszonych owoców /żurawiny, moreli, brzoskwiń, ananasa, winogrona, wisni/

Składniki na lukier:

  • 2 białka
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Keks królewski

Wykonanie:

  1. Zółtka ubić z cukrem i wanilią na jasną pulchną masę i stopniowo dodać ocet.
  2. Ubić białka na sztywną pianę i połączyć z ubitą masą.
  3. Następnie olej, makę z proszkiem i drobno pokrojone owoce.
  4. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
  5. Formę tortową /sugerowana 22 cm/ lub formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C, przez 50 minut.
  7. Po upieczeniu wystudzić na kratce metalowej.
  8. Zimny keks obłożyć lukrem i udekorować kandyzowanymi wiśniami i kilkoma migdałami lub wg uznania.

Wykonanie lukru:

  1. Jajka sparzyć we wrzątku ok. 5 s., następnie oddzielić bialka.
  2. Dodać cukier i ucierać tak długo, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa.
  3. Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać.

Smacznego 🙂

Keks królewski

20 myśli w temacie “Keks królewski

  1. Dorota;) 10 grudnia 2013 / 16:51

    Zachwycający…wspaniały keks, kolorowo i świątecznie…;)

    Polubienie

  2. blanulka 10 grudnia 2013 / 19:25

    Škoda že jsem dnes už upekla ten svůj keks-u nás se říká „biskupský chlebíček”.Ten váš se mi moc líbí a vyzkouším ho při další sváteční příležitosti. Děkuji – Blanulka .

    Polubienie

  3. Kasia 10 grudnia 2013 / 19:40

    Powalił mnie na kolana… Muszę go zrobić! Super po prostu!

    Polubienie

  4. basinepichcenie 10 grudnia 2013 / 21:43

    A u Ciebie jak zwykle przepięknie, cudowne zdjęcia, smakowite ciacha… aż miło wpaść, szkoda, że tylko wieczorem. Ale dziennie z rana, choć mały kawałeczek do kawy… byłoby pycha.

    Polubienie

  5. Ola in the kitchen 11 grudnia 2013 / 22:34

    Uwielbiam keksy 😀 Najlepiej jak są porządnie nadziane 😀

    Polubienie

  6. madlene17 12 grudnia 2013 / 12:07

    Wersja light tradycyjnego keksu, wyborna! Porwę Ci zaraz solidny kawałek do herbatki:)

    Polubienie

  7. ewelina 13 grudnia 2013 / 14:44

    keks wyglada magicznie, przepiekny i bogato nadziany, pozdrawiam

    Polubienie

  8. ewa18 20 grudnia 2013 / 23:09

    Witaj,powiedz,prosze.jaka role ma ocet,czy mozna bez,w ogole nie uzywam go,pozdrawiam.

    Polubienie

    • Jolanta Starys 21 grudnia 2013 / 09:41

      Nie musisz dodawać octu jeśli nie lubisz, zwiększ ilość proszku do pieczenia ok. 2 łyżeczek. W przypadku tego ciasta dodanie octu gwarantowało, że ciasto wyrośnie i nie zrobi się zakalec, zauważ, że ciasto jest ciężkie, duża ilość owoców i olej. A wiadomo zarówno ocet i alkohol redukują tłuszcz. To nasze babcie i prababcie stosowały ocet do wypieków, bo przecież dawniej nie było proszku do pieczenia. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  9. ugotujmyto.pl 7 stycznia 2014 / 11:13

    Zrobiłam i jest oczywiście wspaniały! Wszystkim go polecam! Bardzo dziękuję za przepis Samantho :)! Pozdrawiam!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s