Kulfi z pistacjami i szafranem


Kulfi, to mrożony indyjski deser z pistacjami, szafranem, podany zazwyczaj z sosem z mango. Wykonany na bazie mleka skondensowanego z cukrem.

Słodki, mrożony w orientalnych smakach, zachwyci wielbicieli indyjskich klimatów.

Przepis dodaje do akcji „Szafranowa kulinaria”

Kulfi z pistacjami i szafranem

Składniki:

  • 650 ml mleka skondensowanego
  • 220 g drobnego cukru
  • 60 g pistacji
  • 60 g płatków migdałowych
  • 1/4 łyżeczki wątków szafranu
  • mango

Kulfi z pistacjami i szafranem

Wykonanie:

  1. Szafran zalać 1 łyżką wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
  2. Mleko z cukrem zagotować i mieszać do rozpuszczenia się cukru.
  3. Dodać drobno posiekane pistacje i  migdały oraz szafran z wodą, wymieszać.
  4. Wlać do 2-3 foremek plastikowych lub pojemnika.
  5. Odstawić do lodówki najlepiej na noc.
  6. Mango obrać, pokroić na kawałki dodać 100 g cukru i 1  łyżeczkę mąki kukurydzianej, wymieszać, zagotować i odstawić do zgęstnienia.
  7. Kulfi nałożyć do pucharków łyżką do lodów, posypać pistacjami i migdałami, polać sosem z mango.

Smacznego :

na podstawie przepisu: Kuchnia Indyjska

Kulfi z pistacjami i szafranem

 Szafranowa kulinaria

16 myśli w temacie “Kulfi z pistacjami i szafranem

  1. Kasia 1 grudnia 2013 / 09:54

    Nigdy nie jadłam takiego deseru. Podoba mi się. A mango to już w ogóle nie pamiętam, kiedy ostatni raz trzymałam w rękach 🙂 Ostatnio zastanawiałam się nad kupnem kaki. I chyba się zdecyduję, żeby coś z kaki przyrządzić.

    Polubienie

    • Jolanta Starys 1 grudnia 2013 / 15:04

      Zachęcam do wypróbowania. Persymona, kaki, ja używam w zasadzie tylko do deserów i ciast, ale osobiscie wolę sliwki. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  2. Dorota ;) 1 grudnia 2013 / 11:22

    Deser zachwyca swoją prostota i oryginalnoscia smaków…wyglada bardzooo apetycznie 😉

    Polubienie

  3. judik 3 grudnia 2013 / 17:43

    Nigdy nie próbowała, ale wygląda rzeczywiście kusząco 🙂

    Polubienie

  4. Aga 4 grudnia 2013 / 12:52

    Nigdy nie próbowałam deserów kuchni wschodniej, a wygląda bardzo zachęcająco!

    Polubienie

  5. Gosia (@Codojedzenia) 4 grudnia 2013 / 22:14

    Dziękuję Jolu za przepis. Przepraszam, że go przeoczyłam, ale mikser kulinarny nie wysłał mi wiadomości, że przepis jest do moderacji. Oczywiście, że został zaakceptowany!
    Pozdrawiam serdecznie!

    Polubienie

  6. ewelina 13 grudnia 2013 / 14:54

    deser wyglada niezwykle apetycznie i tak tez pewnie smakuje, orientalne smaki potrafia zaskakiwac.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s