Sernik kasztanowy z orzechami



Kasztany jadalne tak popularne jako dodatek do potraw, wypieków i deserów. Ciasta kasztanowe i serniki szczególnie uznawane w czasie Swiąt bożonarodzeniowych w Ameryce Północnej i na zachodzie Europy.

I ja jestem wielbicielką smaków kasztanowych, ciasta i serniki kasztanowe od lat goszczą w moim swiątecznym menu. Sernik kasztanowy z orzechami, który polecam i zachęcam do wypróbowania, także zapraszam na moje ciasto kasztanowe: http://kulinarnyblogsamanthy.me/2013/02/28/ciasto-kasztanowe/.

Sernik kasztanowy z orzechami

Składniki na masę serową:

  • 5 jaj /osobno białka i żółtka/
  • 220 g białego cukru
  • 125 g masła orzechowego
  • 360 g puree kasztanowego
  • 850 g serka kremowego do serników
  • 45 g proszku budyniowego waniliowego
  • 300 g serka mascarpone
  • 250 ml smietany kremówki 30%
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • orzechy pekan lub włoskie
  • cukier pomarańczowy

Składniki na ciasto:

  • 220 g maki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki kwaśnej smietany
  • 25 g ciemnego kakao

Sernik kasztanowy z orzechami

Wykonanie ciasta:

  1. Mąkę z proszkiem,  solą i kakao przesiać, dodać kawałki masła, rozetrzeć w malakserze.
  2. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
  3. Zawinąć w folię i schłodzić 20 minut.
  4. Rozwałkować o średnicy 27 cm i wyłożyć dno formy tortowej, uprzednio wysmarowanej tłuszczem.
  5. Piec w 200 st. C, przez 15 minut, następnie odstawić do wystudzenia.

Wykonanie masy serowej:

  1. Żółtka ubić z cukrem na białą, puszystą masę, dodać masło orzechowe i puree kasztanowe, ponownie ubić do połączenia.
  2. Dodać ser i budyń, dokładnie wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowo-kasztanowej, delikatnie połączyć.
  4. Masę przelać na podpieczony spód ciasta i piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C, przez 1 godzinę lub do lekkiego zarumienienia wierzchu sernika.
  5. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przez 30 minut, uchylając drzwi piekarnika.
  6. Schłodzić i zimny obłożyć serkiem mascarpone połączonym z ubitą smietaną, cukrem pudrem i wanilią.
  7. Udekorować orzechami i posypać kolorowym cukrem.

Smacznego 🙂

Sernik kasztanowy z orzechami


18 odpowiedzi na “Sernik kasztanowy z orzechami”

  1. Wyśmienity sernik kasztanowy…jeśli jest tak pyszny jak znakomicie wygląda to porywam spory kawałek…;) bajecznie przystrojony jak zawsze 😉

    Polubienie

    • Słyszałam, że w Hali Targowej we Wrocławiu już są, na allegro, w sklepach internetowych. Ja kupuję w Londynie. Ale zanim kupisz kasztany, warto sprawdzić czy nie są suche i robaczywe, muszą być twarde, lśniące i bez małych dziurek. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  2. sernik kasztanowy przepiekny, musze przyznac, ze probowalam tylko raz kasztanowego wypieku, ale ogladajac te cudowne zdjecia, chcialabym czescjej kosztowac tego rodzaju wypiekow, pozdrawiam

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Strona internetowa WordPress.com.

%d blogerów lubi to: