Kasztany jadalne tak popularne jako dodatek do potraw, wypieków i deserów. Ciasta kasztanowe i serniki szczególnie uznawane w czasie Swiąt bożonarodzeniowych w Ameryce Północnej i na zachodzie Europy.
I ja jestem wielbicielką smaków kasztanowych, ciasta i serniki kasztanowe od lat goszczą w moim swiątecznym menu. Sernik kasztanowy z orzechami, który polecam i zachęcam do wypróbowania, także zapraszam na moje ciasto kasztanowe: http://kulinarnyblogsamanthy.me/2013/02/28/ciasto-kasztanowe/.
Składniki na masę serową:
- 5 jaj /osobno białka i żółtka/
- 220 g białego cukru
- 125 g masła orzechowego
- 360 g puree kasztanowego
- 850 g serka kremowego do serników
- 45 g proszku budyniowego waniliowego
- 300 g serka mascarpone
- 250 ml smietany kremówki 30%
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- orzechy pekan lub włoskie
- cukier pomarańczowy
Składniki na ciasto:
- 220 g maki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki kwaśnej smietany
- 25 g ciemnego kakao
Wykonanie ciasta:
- Mąkę z proszkiem, solą i kakao przesiać, dodać kawałki masła, rozetrzeć w malakserze.
- Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
- Zawinąć w folię i schłodzić 20 minut.
- Rozwałkować o średnicy 27 cm i wyłożyć dno formy tortowej, uprzednio wysmarowanej tłuszczem.
- Piec w 200 st. C, przez 15 minut, następnie odstawić do wystudzenia.
Wykonanie masy serowej:
- Żółtka ubić z cukrem na białą, puszystą masę, dodać masło orzechowe i puree kasztanowe, ponownie ubić do połączenia.
- Dodać ser i budyń, dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowo-kasztanowej, delikatnie połączyć.
- Masę przelać na podpieczony spód ciasta i piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C, przez 1 godzinę lub do lekkiego zarumienienia wierzchu sernika.
- Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przez 30 minut, uchylając drzwi piekarnika.
- Schłodzić i zimny obłożyć serkiem mascarpone połączonym z ubitą smietaną, cukrem pudrem i wanilią.
- Udekorować orzechami i posypać kolorowym cukrem.
Smacznego 🙂
18 odpowiedzi na “Sernik kasztanowy z orzechami”
Nigdy nie jadłam kasztanów! jestem bardzo ciekawa tego smaku, ale sądząc po zdjęciach muszą być pyszne 😀
PolubieniePolubienie
Wyśmienity sernik kasztanowy…jeśli jest tak pyszny jak znakomicie wygląda to porywam spory kawałek…;) bajecznie przystrojony jak zawsze 😉
PolubieniePolubienie
Chodzi za mną właśnie taki kasztanowy sernik… Twój wygląda niesamowicie kusząco 🙂
PolubieniePolubienie
Genialne, kasztany w towarzystwie sernika bardzo podoba mi się ten pomysł.
PolubieniePolubienie
Jeszcze nie używałam kasztanów do wypieków, choć pieczone kasztany uwielbiam:)
PolubieniePolubienie
Musi być świetny 🙂
PolubieniePolubienie
wygląda obłędnie:) mniam mniam:)
PolubieniePolubienie
Obłędny sernik, fantastyczny! Bardzo lubię kasztanowe smaki, dlatego jestem oczarowana tym sernikiem 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda bajkowo i byłoby mi go szkoda jeść… choć bardzo kusi…:)!
PolubieniePolubienie
gdzie mozna kupić takie kasztany?
PolubieniePolubienie
Słyszałam, że w Hali Targowej we Wrocławiu już są, na allegro, w sklepach internetowych. Ja kupuję w Londynie. Ale zanim kupisz kasztany, warto sprawdzić czy nie są suche i robaczywe, muszą być twarde, lśniące i bez małych dziurek. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Piękny i o oryginalnym smaku – mniam !!!
PolubieniePolubienie
Wygląda smakowicie, zeby tylko moja rodzinka zechciała zasmakować w kasztanach:)
PolubieniePolubienie
Pięknie wygląda, apetycznie się prezentuje, z chęcią bym skosztowała, zwłaszcza, że nigdy nie jadłam kasztanów…
PolubieniePolubienie
Oj serniczek musiał smakować obłędnie 😀
PolubieniePolubienie
Nigdy nie jadłam kasztanów, a Twój sernik wygląda idealnie!
PolubieniePolubienie
no trzeba bedzie spróbować 🙂
PolubieniePolubienie
sernik kasztanowy przepiekny, musze przyznac, ze probowalam tylko raz kasztanowego wypieku, ale ogladajac te cudowne zdjecia, chcialabym czescjej kosztowac tego rodzaju wypiekow, pozdrawiam
PolubieniePolubienie