Babeczki żurawinowe z białą czekoladą


Delikatne, słodkie babeczki z suszoną żurawiną polane białą czekoladą z drobinkami pistacji, nie tylko zachwycają smakiem, ale także wprawiają w nastrój zimowo- swiąteczny.

Babeczki żurawinowe z białą czekoladą

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 125 ml skondensowanego słodkiego mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 200 g białej czekolady
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g pistacji
  • 150 g suszonej żurawiny

Babeczki żurawinowe z białą czekoladą

Wykonanie:

  1. Masło ubić na puszystą masę, dodać cukier i ubijać dalej do rozpuszczenia się cukru.
  2. Dodać mleko i wanilię następnie po jednym jajku oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej 100 g białej czekolady.
  3. Do masy przesiać mąkę z proszkiem i solą oraz suszoną żurawinę uprzednio namoczoną we wrzącej wodzie i dokładnie odsączoną.
  4. Wszystkie składniki połączyć za pomocą szpatułki.
  5. Formę do babeczek posmarować tłuszczem, wysypać mąką i nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremek.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 30 minut lub do suchego patyczka.
  7. Zimne polać rozpuszczoną białą czekoladą i posypać drobnymi kawałkami orzechów pistacjowych.

Smacznego 🙂

na podstawie przepisu: delicious. com au

Babeczki żurawinowe z białą czekoladą

22 myśli w temacie “Babeczki żurawinowe z białą czekoladą

  1. Dorota;) 20 listopada 2013 / 11:07

    Urocze babeczki…czekoladowa chmurka wprost bajeczna 😉

    Polubienie

  2. madlene17 20 listopada 2013 / 18:08

    Powoli czuję już świąteczny klimat. A to za sprawą żurawiny, która w wypiekach niezmiennie kojarzy mi się ze świętami:) A takimi babeczkami możnaby bylo spokojnie przekupić św. Mikołaja:D

    Polubienie

    • Jolanta Starys 24 listopada 2013 / 17:24

      Sw. Mikołaj ma u mnie specjalne względy i dla niego przygotowałam już mikołajowe pierniczki ! Dziękuję serdecznie za odwiedziny i miłe komentarze , pozdrawiam serdecznie 🙂

      Polubienie

  3. basinepichcenie 21 listopada 2013 / 06:26

    Babeczki wyszły idealnie. Pochwal się lepiej co to masz za foremki, też takie chce…
    Napatrzeć się nie mogę, wyszly ci cudownie

    Polubienie

  4. lutka40 21 listopada 2013 / 20:36

    Samantho Ty na bank masz w szufladzie jakiś papier MISTRZYNI WYPIEKÓW i jedzonka w ogóle ?

    Polubienie

    • Jolanta Starys 24 listopada 2013 / 17:22

      o zapewne pominęłam się z powołaniem, a dyplom mam zupełnie w prozaicznym zawodzie. Cieszę się, że tak uważasz i miło mi bardzo mieć tak wierną fankę i niezwykle Tobie dziękuję, pozdrawiam serdecznie 🙂

      Polubienie

  5. martagotuje 21 listopada 2013 / 22:21

    Żurawina w wypiekach zawsze się sprawdza, a do tego jak zawsze wyszły Ci perfekcyjnie 🙂

    Polubienie

    • Jolanta Starys 24 listopada 2013 / 17:16

      Miło mi bardzo, zurawina cenny i zdrowy owoc doskonały do wypieków, także jako dodatek do mięsnych potraw, szczególnie na Swięta ! Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  6. ewelina 23 listopada 2013 / 14:40

    urocze te malutkie babeczki z zurawina, od tego patrzenia od razu nabiera sie ochoty na swiateczne wypieki, pozdrawiam

    Polubienie

  7. Aga 23 listopada 2013 / 22:34

    Uwielbiam żurawinę, uwielbiam białą czekoladę! Idealnie trafiłaś w moje smaki 🙂

    Polubienie

    • Jolanta Starys 24 listopada 2013 / 16:55

      Już speszę z wyjaśnieniem, otóż w tym poscie użyłam nordic ware jest to produkt skandynawski, niezwykle popularny i często używany do wypieków. Foremki są bardzo wygodne, nie przywierające i nie wymagające specjalnego natłuszczania oraz utrzymujące wysoką temp. pieczenia. Ja zakupiłam kilka w USA, ale polecam stronkę do odwiedzenia : http://www.pots-and-pans.co.uk/. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miłe komentarze 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s