Ciasto imbirowe z sosem karmelowym


Pachnące imbirem i cynamonem, posłodzone złotym syropem i obficie polane sosem karmelowym, to przepyszne ciasto imbirowe.

Ciasto imbirowe zwane potocznie „Gingerbread”, to popularny angielski piernik, wypiekany w czasie Swiąt Bożego Narodzenia.

Ciasto imbirowe z sosem karmelowym

Składniki:

  • 150 g ciemnego brązowego cukru
  • 125 g masła
  • 80 ml golden syrupu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 160 ml mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g rodzynek

Składniki na sos karmelowy:

  • 180 g białego cukru
  • 125 ml smietany kremówki
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Ciasto imbirowe z sosem karmelowym

Wykonanie:

  1. Cukier, masło, złoty syrop, imbir i cynamon podgrzać i mieszając do rozpuszczenia się cukru, odstawić do lekkiego ostudzenia.
  2. Jajka ubić z mlekiem, sodę wymieszać z 1 łyżką ciepłego mleka i dodać do rozpuszczonej masy.
  3. Ubić do połączenia się składników.
  4. Mąkę z proszkiem przesiać, rodzynki zalać wrzącą wodą, odcedzić i zimne wymieszać z mąką.
  5. Dodać do mieszaniny i ubić na gładką masę.
  6. Formę małą prostokątną lub keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 35 minut lub do suchego patyczka.
  8. Wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia.
  9. Zimne ciasto imbirowe pokroić na kostki i polać sosem karmelowym, można udekorować kandyzowanym imbirem.

Ciasto imbirowe z sosem karmelowym

Wykonanie sosu karmelowego:

  1. Do rondla z podwójnym dnem wsypać cukier i na srednim ogniu gotować do rozpuszczenia oraz uzyskania ciemnej barwy cukru.
  2. Odstawić z palnika, ostrożnie dodać smietanę i sól wymieszać i przez chwilę gotować na małym ogniu.
  3. Odstawić do zgęstnienia.

Smacznego 🙂

Ciasto imbirowe z sosem karmelowym

22 myśli w temacie “Ciasto imbirowe z sosem karmelowym

  1. Dorota ;) 16 listopada 2013 / 19:59

    Zachwycające imbirowe kosteczki, a z tym sosem karmelowen przyprawiają mnie o piernikowy zawrót głowy… 😉

    Polubienie

  2. lutka40 16 listopada 2013 / 21:09

    Rozgrzewające i przepyszne ,Idealne do kawki , kiedy deszcz,albo śnieg za oknem

    Polubienie

  3. basinepichcenie 17 listopada 2013 / 19:29

    Lubię imbir w słodkościach… nie jadłam nigdy takiego ciasta, ale chętnie bym spróbowała

    Polubienie

  4. Kasia 17 listopada 2013 / 20:28

    Mmm, aż zapachniało Świętami! Wygląda bardzo elegancko i dystyngowanie. Pozdrawiam!

    Polubienie

  5. madlene17 17 listopada 2013 / 21:26

    Wow, zachwyciły mnie:) Czuję ten intensywny aromat przypraw i ten karmel…mmm..razem to idealny duet:)

    Polubienie

  6. ewelina 17 listopada 2013 / 22:06

    aromatyczny cynamon, imbir i przepysznie slodki, splywajacy po kazdym kawalku ciacha karmel, nic dodac, nic ujac, cudnie

    Polubienie

  7. martagotuje 21 listopada 2013 / 22:22

    Wygląda bardzo pysznie, nigdy jeszcze nie robiłam i chyba pora to zmienić 🙂

    Polubienie

  8. Ewelina Kaczorowska 22 listopada 2013 / 14:54

    Ja też jeszcze nigdy nie piekłam takiego ciasta. Dodatek imbiru przy takiej pogodzie zdecydowanie zachęca do wypróbowania 🙂

    Polubienie

  9. Aga 23 listopada 2013 / 22:35

    Wygląda bardzo pysznie! Mi od razu skojarzyło się ze świętami! Zapach musi być cudny 🙂

    Polubienie

    • Jolanta Starys 24 listopada 2013 / 17:00

      Rzeczywiscie ciasto jest niezwykle aromatyczne a przy tym niesamowicie pyszne, zapraszam do skorzystania z przepisu. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  10. kuchareczka1008 5 grudnia 2013 / 16:51

    Uwielbiam tak ciekawe połączenia ciast z przyprawami. Piekąc to ciasto od razu po całym mieszkaniu unosi sie zapach nadchodzących świąt 🙂 Ważna jets jakość przypraw, ja używam tych z NPS-MIX, można je zakupić w ich sklepie internetowym

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s