Pierniczki z migdałami


Już teraz zapraszam Państwa na piernikowo-korzenne smaki. Pierniki i pierniczki, ciasta i ciasteczka korzenne, różnorodność jest tak ogromna, że trudno się zdecydować, myslę, że będziecie mogli bez trudu dokonać wyboru ich receptury.

Piernik miodowy, orkiszowy, imbirowy także pierniczki norymberskie, bazylejskie czy wspaniały Lebkuchen, specjalność kuchni niemieckiej, a może imbirowe ciasto angielskie. Wszystkie doskonałe i w wybornych smakach i nie może zabraknąć tych cudnie aromatycznych ciast  i ciasteczek na Swięta.

Pierniczki z migdałami, to ciasteczka korzenne  w polewie czekoladowej. Pyszne, pachnące, a zamknięte w szczelnym pudełeczku doczekają nawet do Swiąt.

Pierniczki z migdałami

Składniki:

  • 200 ml płynnego miodu
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajo
  • 25 g ciemnego kakao
  • sok z jednej cytryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g płatków migdałowych
  • 150 g ciemnej twardej czekolady

Pierniczki z migdałami

Wykonanie:

  1. Miód, cukier i olej podgrzać na małym ogniu i mieszać do rozpuszczenia się cukru. /Nie gotować !/
  2. Odstawić do wystudzenia, następnie dodać jajko, sok z cytryny i krótko miksować.
  3. Mąkę z proszkiem, kakao i przyprawy wymieszać i przesiać do płynnej masy, dodać małe kawałki płatków migdałowych.
  4. Wszystko dokładnie połączyć.
  5. Odstawić ciasto na 1 godzinę do lodówki.
  6. Za pomocą łyżki do lodów lub łyżki formować małe kulki, na formie wyłożonej papierem do pieczenia i zachowując odstęp między nimi.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 15-20 minut.
  8. Zimne polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
  9. Posypać migdałowymi okruszkami.

Smacznego 🙂

Pierniczki z migdałami

21 komentarzy Dodaj własny

  1. basia pisze:

    wow- takiego ciasteczka nie odmowiłabym nawet po sytym obiedzie. Wyglądają tak apetycznie, ze moze sprobuję sie z nimi zmierzyc:)

    Polubienie

    1. Bardzo zachęcam Basiu, po dwóch tygodniach smakują jeszcze lepiej ! Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  2. Dorota;) pisze:

    Pierniczki…marzenie…z czekoladą i migdałami wyglądają cudnie, aż mnie wprawiły w świąteczny klimat 😉

    Polubienie

  3. Takie pierniczeni na pewno nie doczekały by świąt 😀

    Polubienie

  4. madlene17 pisze:

    Takie wspaniałe pierniczki to ja bym zjadła od razu;)

    Polubienie

  5. Wspaniałe, od razu czuć zbliżające się święta 🙂

    Polubienie

  6. ugotujmyto.pl pisze:

    Na pewno bym ich nie zamknęła w słoiczku ;)!

    Polubienie

  7. Idealne do porannej kawy. No i zdjęcia jakie ładne

    Polubienie

  8. Idealne i wywołujące ślinotok 🙂

    Polubienie

  9. judik pisze:

    Pyszne! A jeszcze z tymi dodatkami – mniam 🙂

    Polubienie

  10. Ewelina pisze:

    Wyglądają rewelacyjnie! Będę musiała wypróbować. 🙂

    Polubienie

  11. Kasia pisze:

    Nigdy nie robiłam pierników na Święta, ale Twój przepis Samantho, bardzo mnie zachęcił aby to zmienić. Mam nadzieję, że wyjdą równie apetyczne jak Twoje 🙂

    Polubienie

    1. Zyczę z całego serca, najlepsze domowe, serdecznie pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  12. ewelina pisze:

    malutkie, okraglutkie pirniczki w czekoladzie, to zawsze pachnie gwiazdka, wspaniale

    Polubienie

    1. Dziękuję Ewelinko, za bardzo miły komentarz 🙂

      Polubienie

  13. martagotuje pisze:

    Zapachniało Świętami 🙂

    Polubienie

  14. Aga pisze:

    Uwielbiam pierniczki!

    Polubienie

  15. Śliczne! Te zabieram, bo kupiłam własnie piękne foremki, będą pasować do nich idealnie!😁

    Polubione przez 1 osoba

    1. Dziękuję, koniecznie zrób 😀

      Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz