Pierniczki z migdałami


Już teraz zapraszam Państwa na piernikowo-korzenne smaki. Pierniki i pierniczki, ciasta i ciasteczka korzenne, różnorodność jest tak ogromna, że trudno się zdecydować, myslę, że będziecie mogli bez trudu dokonać wyboru ich receptury.

Piernik miodowy, orkiszowy, imbirowy także pierniczki norymberskie, bazylejskie czy wspaniały Lebkuchen, specjalność kuchni niemieckiej, a może imbirowe ciasto angielskie. Wszystkie doskonałe i w wybornych smakach i nie może zabraknąć tych cudnie aromatycznych ciast  i ciasteczek na Swięta.

Pierniczki z migdałami, to ciasteczka korzenne  w polewie czekoladowej. Pyszne, pachnące, a zamknięte w szczelnym pudełeczku doczekają nawet do Swiąt.

Pierniczki z migdałami

Składniki:

  • 200 ml płynnego miodu
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajo
  • 25 g ciemnego kakao
  • sok z jednej cytryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g płatków migdałowych
  • 150 g ciemnej twardej czekolady

Pierniczki z migdałami

Wykonanie:

  1. Miód, cukier i olej podgrzać na małym ogniu i mieszać do rozpuszczenia się cukru. /Nie gotować !/
  2. Odstawić do wystudzenia, następnie dodać jajko, sok z cytryny i krótko miksować.
  3. Mąkę z proszkiem, kakao i przyprawy wymieszać i przesiać do płynnej masy, dodać małe kawałki płatków migdałowych.
  4. Wszystko dokładnie połączyć.
  5. Odstawić ciasto na 1 godzinę do lodówki.
  6. Za pomocą łyżki do lodów lub łyżki formować małe kulki, na formie wyłożonej papierem do pieczenia i zachowując odstęp między nimi.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 15-20 minut.
  8. Zimne polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
  9. Posypać migdałowymi okruszkami.

Smacznego 🙂

Pierniczki z migdałami

19 myśli w temacie “Pierniczki z migdałami

  1. basia 14 listopada 2013 / 13:59

    wow- takiego ciasteczka nie odmowiłabym nawet po sytym obiedzie. Wyglądają tak apetycznie, ze moze sprobuję sie z nimi zmierzyc:)

    Polubienie

    • Jolanta Starys 24 listopada 2013 / 17:35

      Bardzo zachęcam Basiu, po dwóch tygodniach smakują jeszcze lepiej ! Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  2. Dorota;) 14 listopada 2013 / 15:33

    Pierniczki…marzenie…z czekoladą i migdałami wyglądają cudnie, aż mnie wprawiły w świąteczny klimat 😉

    Polubienie

  3. Ewelina 15 listopada 2013 / 23:28

    Wyglądają rewelacyjnie! Będę musiała wypróbować. 🙂

    Polubienie

  4. Kasia 17 listopada 2013 / 20:36

    Nigdy nie robiłam pierników na Święta, ale Twój przepis Samantho, bardzo mnie zachęcił aby to zmienić. Mam nadzieję, że wyjdą równie apetyczne jak Twoje 🙂

    Polubienie

  5. ewelina 17 listopada 2013 / 22:14

    malutkie, okraglutkie pirniczki w czekoladzie, to zawsze pachnie gwiazdka, wspaniale

    Polubienie

  6. martagotuje 21 listopada 2013 / 22:23

    Zapachniało Świętami 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s