Piernik i bezowe duszki


Czas rozpocząć Halloweenową zabawę, bo przecież Halloween, to magia i cuda, strachy, upiory, duchy i czarne koty. Wspaniałe parady i maskarady, to tradycja dla wielu osób, którzy mają poczucie humoru.

I ja chciałam się pobawić razem z Wami, drodzy czytelnicy i zaprosić Was na Halloweenowe łakocie i wcale nie będą takie straszne  tylko zabawne w klimacie Halloweenowych szaleństw.

Zapraszam zatem na piernik pachnący imbirem w otoczeniu słodkich, bezowych duszków. Wesołej zabawy !

Piernik i bezowe duszki

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiego masła
  • 180 g drobnego cukru
  •  2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jaj
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 125 g rodzynek
  • 60 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka miękkiego masła

Składniki na bezy:

  • 2 białka
  • 125 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Piernik i bezowe duszki

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukry i po jednym jajku i ucierać do rozpuszczenia cukru.
  2. Mąkę z proszkiem i przyprawami wymieszać, przesiać, dodać rodzynki, skórkę i połączyć z utartą masą.
  3. Formę małą wysmarować masłem i posypać mąką, wyłożyć ciasto, wyrównać.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 40 minut lub do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu wystudzić i polać rozpuszczoną czekoladą wymieszaną masłem i ciasto pokroić na kwadraty.
  6. Białka ze szczyptą soli ubić, dodając w małych ilościach cukier i pozostałe składniki.
  7. Za pomocą szprycy wyciskać małe beziki do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec w temp. 140 st. C przez 20 minut lub do lekkiego zarumienia.
  9. Upieczone duszki ułożyć na kostkach piernikowych.

Smacznego 🙂

Piernik i bezowe duszki

12 myśli w temacie “Piernik i bezowe duszki

  1. Dorota ;) 24 października 2013 / 19:49

    Urocze te bezowe duszki…uwielbiam pierniki a Twój wygląda imponująco 😉

    Polubienie

  2. Marta 24 października 2013 / 22:06

    Uwielbiam Twoje wypieki! piernik na pewno pyszny i te duszki – wspaniałe 🙂 boję się spróbować, bo daleko mi do Twojej perfekcji 🙂

    Polubienie

  3. Natalia - Poezja Smaku 24 października 2013 / 22:57

    Takimi duszkami zachwycam się zawsze, muszę w końcu sama takie zrobić! 🙂 Piernik musi być niezwykle aromatyczny!

    Polubienie

  4. basinepichcenie 25 października 2013 / 04:51

    To się nazywa mieć pomysł na ciasto. Pięknie przedstawione, duszki wyszły obłędnie 🙂 a ciasto, no samo ciasto prezentuje się wybornie. Uwielbiam takie smaki

    Polubienie

  5. ewelina 28 października 2013 / 21:49

    piernik z duszkami bezowymi wyglada upiornie kuszaco:-)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s