Sliwki zapiekane


Deser, który można podać na podwieczorek czy też samodzielną przystawkę. Sliwki zapiekane w syropie klonowym z odrobiną alkoholu, to niewątpliwie doskonały deser w połączeniu z lodami waniliowymi lub włoską bezą.

Idealna przekąska dla gości o wyrafinowanych smakach.

A już jutro zapraszam na Halloween’owe słodkości !

Sliwki zapiekane

Składniki:

  • 24 dojrzałe sliwki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki brandy lub rumu
  • starta skórka z jednej cytryny
  • włoska beza lub lody waniliowe

Sliwki zapiekane

Wykonanie:

  1. Sliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
  2. Połówki sliwek posmarować masłem i skropić syropem klonowym.
  3. Zapiec w piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 15-20 minut.
  4. Ciepłe wyłożyć na półmisek, skropić odrobiną brandy.
  5. Podawać z lodami lub włoską bezą i startą skórką z cytryny.

Smacznego 🙂

Sliwki zapiekane

8 myśli w temacie “Sliwki zapiekane

  1. Dorota;) 23 października 2013 / 18:58

    Wspaniały pomysł na niebanalną przystawkę śliwkową 😉

    Polubienie

  2. gin 23 października 2013 / 19:29

    Mniami, podoba mi się 🙂 Prosty, a taki elegancki ten deser 🙂

    Polubienie

  3. ewelina 28 października 2013 / 21:55

    deser wyglada zachecajaco, zapiekana sliwka w akoholu z syropem klonowym i lodami, idealny wieczor 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s